Louis van Gaal?

Bondscoach Louis van Gaal maakte voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel tegen Portugal (2-2) een korzelige indruk. Is zijn houding te begrijpen?

Barry Hughes, oud-trainer van Sparta en van Van Gaal: ,,Louis is altijd bezig met het behalen van resultaten, zijn irritaties tegenover de pers verbazen me dan ook niet. Aan de ene kant weigert hij driehonderd keer dezelfde antwoorden te geven, aan de andere kant is hij natuurlijk een wat arrogante man. Ik zou Van Gaal nooit willen interviewen, hij maakt een alleswetende indruk. Het moet in je zitten om een goed contact te hebben met de pers, Van Gaal slaagt daar niet altijd in. Als hij wint, is zijn humeur goed. Maakt hij fouten, dan wordt hij vervelend. Zo sloeg het nergens op dat hij in de eerste wedstrijd tegen Portugal Reiziger linksback zette. Als een journalist hem daarop aanspreekt, moet hij niet boos worden maar gewoon zijn fout toegeven. Hoewel een bondscoach gek moet worden van alle media, moet je daar als een ware professional mee omgaan.''

Emile Ratelband, motivator:

,,Louis van Gaal is gefixeerd op het behalen van goede resultaten. Hij heeft weinig zin daarover rekenschap af te leggen aan pers en publiek. Van Gaal steekt uit boven de middelmaat, en dat accepteren we niet in Nederland. Wij zijn een land van consensus, van oppervlakkigheid, van het poldermodel. Van Gaal moet zich als publiek figuur sociaal opstellen? Wat een onzin! Hij heeft er toch niet voor gekozen in de publiciteit te staan? Waarom moet hij exact doen wat de mensen om hem heen vragen? In dit land moet je je altijd aanpassen aan de rest. Iedereen moet op elkaar lijken, originele en extraverte mensen worden niet zelden genegeerd. Van Gaal heeft niets te maken met idioten van de kranten en tv.''

Prof. dr. A.W.K. Gaillard, hoogleraar psychologie van cognitie en stress: ,,Toen ik Van Gaal observeerde voor de wedstrijd tegen Portugal vroeg ik me af hoe het kon dat een dermate ervaren trainer klaarblijkelijk niet bestand was tegen de spanning. Misschien was hij ook wat onzeker over het resultaat van de wedstrijd. De spanning is voor een clubcoach minder dan voor de bondscoach. Van Gaal deed er goed aan om geheime trainingen te houden. Als je wilt presteren met een groep, is het handig die selectie een tijdje te isoleren. Van Gaal maakte zich in Portugal op voor een belangrijk examen, vandaar dat zijn relatie met de pers wat stroef was. Aan de andere kant: misschien stelden die journalisten wel vervelende vragen.''

Paul Foortse, topsportadviseur: ,,Van Gaal werd een paar keer geïnterviewd door NOS-presentator Jack van Gelder. Niet bepaald het schoolvoorbeeld van de kritische journalist. Bovendien was zijn houding dualistisch: hij probeerde vriendjes te blijven met Van Gaal, maar tevens trachtte hij journalistiek relevante vragen te stellen. Van Gaal is een toptrainer, een emotioneel mens en tevens oud-leraar. Dat belerende werkt af en toe tegen hem. Toch is het Nederlandse voetbal gebaat bij types als Van Gaal. Hij moet blijven zoals hij is.''

George Knobel, oud-bondscoach: ,,De functie van bondscoach is het meest ondankbare beroep ter wereld. Alleen als je wint heb je vrienden. Sommige mensen vinden het leuk in de belangstelling te staan en stellen dan vreemde vragen. Is het dan raar dat Van Gaal daar geprikkeld op reageert? Je kunt hem niet voorschrijven hoe hij zich moet gedragen, daar luistert hij niet naar. Van Gaal moet worden afgerekend op de resultaten.''

John van den Brom, speler De Graafschap, oud-Ajacied onder Van Gaal: ,,Als trainer doe je het nooit goed: praat je ontspannen, dan ben je niet geconcentreerd genoeg. Als je gespannen bent, ben je weer niet rustig genoeg. Van Gaal is iemand die veel nadenkt over voetbal, hij verwacht van journalisten een bepaalde deskundigheid. Af en toe stelt de pers ook niet de meest snuggere vragen aan hem, en dan raakt hij geïrriteerd. Natuurlijk zal Van Gaal na afloop van een interview weleens denken: `Had ik maar anders gereageerd'. Hij blijft in ieder geval altijd zichzelf, hij speelt nooit een rol.''

    • Marcel Abrahams