Koersen op verdeeld Wall Street licht hoger

De Amerikaanse effectenbeurzen gaven gisteren een verdeeld beeld te zien op de laatste dag van een rampzalig kwartaal. Vooral de koersen van technologiefondsen kregen het zwaar te verduren na een winstwaarschuwing van chipfabrikant Micron, die een tegenvallende omzet in het eerste kwartaal meldde. Maar lagere koersen leidden ook weer te aankopen.

Uiteindelijk sloot de Dow-Jonesindex met de dertig grootste fondsen op Wall Street 0,8 procent hoger op 9878,78 punten. Ook de graadmeter op de technologiebeurs Nasdaq sloot ruim 1 procent hoger op 1840,33 punten.

Koopjesjagers kregen gaandeweg de dag gezelschap van de grote instituten zoals pensioenfondsen die op het eind van het kwartaal hun portefeuilles oppoetsten. De tijd daarvoor was wel erg gunstig, want de koersen waren zeer aantrekkelijk na ,,een bizar slecht kwartaal op de beurzen'', zoals analisten het noemden. In de eerste drie maanden van dit jaar verloor de Dow-Jonesindex 8,4 procent. De brede S&P 500 verloor 12,1 procent en de Nasdaq-index raakte zelfs een kwart kwijt.

Een echte uitschieter was gisteren de financiële instelling American Express. Na geruchten dat Citigroup belangstelling zou hebben voor het bedrijf, ging de koers van American Express met 6 procent omhoog.

De euro, die in Europa gisterochtend nog stabiel was, zakte in New York iets weg naar 0,8775 dollar.