Klacht van Corus tegen regering

De Nederlandse tak van staal- en aluminiumbedrijf Corus heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de Nederlandse overheid. Die belemmert de import van goedkope elektriciteit uit het buitenland.

De regering handelt volgens Corus in strijd met de Europese richtlijn over liberalisering van de elektriciteitsmarkt. ,,De Nederlandse overheid houdt de binnenlandse elektriciteitsproducenten uit de wind'', zegt directeur (energie) F. Winkelman van Corus Nederland. Dat kost zijn bedrijf jaarlijks ,,tientallen miljoenen gulden''.

De klacht gaat over de `Overgangswet Elektriciteitsproduktiesector' die in november door de Tweede Kamer is aanvaard. In de wet wordt de importcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk grotendeels gereserveerd voor bestaande importcontracten van de vier in Nederland actieve elektriciteitsproducenten. Op aandrang van de Tweede Kamer is door amendering van het wetsvoorstel wel iets meer ruimte gecreëerd voor derden om elektriciteit te importeren.

Volgens Corus-directeur Winkelman is dit veel te weinig. Volgens hem hebben de Nederlandse elektriciteitsproducenten bij een recente veiling van goedkope geïmporteerde Duitse elektriciteit alles voor veel geld zelf ,,volledig weggekocht'' om de eigen hoge binnenlandse tarieven te kunnen handhaven. ,,Al kun je dat niet bewijzen, want de veiling was geheim'', zegt hij. Volgens Winkelman kan de veilinguitkomst ,,geen toeval'' zijn. ,,Het had voor ons geen zin meer om ook te bieden,'' zegt hij.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken is van de in Brussel gedeponeerde klacht op de hoogte. Een woordvoerder onderstreept dat ,,importprijzen in Europa al naar elkaar toegroeien'' en dat de capaciteit van netwerkverbindingen naar het buitenland wordt uitgebreid om meer stroominvoer mogelijk te maken. Een woordvoerder van de Europese Commissie verwijst in een reactie naar een onderzoek van de Commissie over de toewijzing van netcapaciteit voor stroomimport in verschillende lidstaten, waaronder ook Nederland.

Corus staat met zijn kritiek niet alleen. ,,Het belang van Corus is ook dat van ons'', aldus directeur (energie) H. C. Freylink van aluminiumbedrijf Pechiney in Vlissingen.

DUBBELE AGENDA'S:

pagina 19

    • Hans Buddingh'