Herdenking Landdag dag van woede

Zes Palestijnen zijn gisteren gedood en meer dan honderd gewond bij nieuw geweld op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De Palestijnen en de Israëlische Arabieren herdachten gisteren op de zogenoemde Landdag hoe precies 25 jaar geleden bij protesten tegen de Israëlische onteigeningspolitiek zes Palestijnen werden gedood. Hoewel de Landdag een dag van herdenking is, werd de 25ste verjaardag ditmaal opnieuw een dag van woede. Op talrijke plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook uitten Palestijnen hun woede over het geweld dat eerder deze week door de Israëlische strijdkrachten werd gebruikt. Er werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen en portretten van premier Ariel Sharon verbrand en in een van de protestmarsen, georganiseerd door Yasser Arafats Fatah-beweging, werd Sharon gewaarschuwd dat ,,Fatah in Gaza je graf graaft''. Ook in Israël zelf werd met protestmarsen geprotesteerd door de Arabische gemeenschap. Tienduizenden Arabieren namen aan de marsen deel.

De militante groep Hamas, die deze week twee zelfmoordaanslagen uitvoerde, liet weten dat er in de naaste toekomst meer aanslagen zullen komen, ,,Onze boodschap aan Sharon is dat we niet zullen opgeven'', zo zei Hamasleider Sheik Ahmed Yassin.

In Nablus vielen gisteren onder de Palestijnen vijf doden. De zesde dode viel in Ramallah, toen een vuurgevecht uitbrak nadat Israëlische soldaten met stenen waren bekogeld. In Hebron schoten Palestijnen op joodse enclaves. Daarop namen Israëlische tanks de Palestijnse wijk onder vuur waaruit was geschoten. In Jeruzalem gooiden meer dan duizend Palestijnen nabij de Al Aqsa-moskee stenen en een aantal molotovcocktails naar de Israëlische politie, die antwoordde met traangas en rubberkogels. De politie evacueerde de bezoekers aan de nabijgelegen Klaagmuur nadat daar door Palestijnen gegooide stenen neerkwamen. Zeven stenengooiers werden opgepakt.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, zei gisteren dat Israël zijn strijdkrachten zal sturen ,,naar elke plaats waarvan we het gevoel hebben dat er gevaar dreigt''. Niettemin zijn de Israëlische militairen geen gebied binnengegaan dat onder Palestijns gezag staat - 40 procent van de Jordaanoever en twee derde van de Gazastrook. Ook in Jordanië en Libanon is gisteren ter gelegenheid van Landdag gedemonstreerd door Palestijnen.

De Europese Unie riep gisteren zowel Israël als de Palestijnen op terughoudendheid in acht te nemen om de crisis te bezweren.