Geweld rondom `arrestatie' Miloševic

De autoriteiten in Belgrado hebben gisteravond geprobeerd de voormalige Joegoslavische leider Slobodan Miloševic te arresteren. Vanmorgen vroeg was nog onduidelijk in hoeverre hun poging is geslaagd.

Het laatste nieuws om drie uur vannacht was dat een politiemacht bezig was de residentie van de oud-president binnen te dringen. De politie werd daarbij gehinderd door enkele honderden aanhangers van Miloševic, die de hele avond de wacht hadden gehouden bij zijn woning.

Eerder op de avond berichtten bronnen bij de regeringscoalitie DOS, de politie en bronnen ,,dichtbij de Servische regering'' dat de oud-president was aangehouden. Vanuit verschillende Westerse hoofdsteden, waaronder Washington en Londen, kwamen positieve reacties op het nieuws.

Een naaste medewerker van Miloševic ontkende evenwel laat op de avond nog tegenover het radiostation B92 dat zijn chef was gearresteerd en vertelde telefonisch dat hij naast hem zat. Hij reageerde echter afwijzend op een verzoek om Miloševic zelf aan de telefoon te laten komen.

Niemand meldde dat hij de oud-president daadwerkelijk in handen van de nieuwe autoriteiten had gezien. Tegen middernacht reed hetzelfde konvooi voertuigen dat eerder op de avond van Miloševic' residentie naar het gerechtsgebouw was gereden, dezelfde route in omgekeerde richting.

Tegen half één plaatselijke tijd liet de oud-president zich kort bij zijn voordeur zien om te wuiven naar zijn aanhangers. Onduidelijk was of hij was aangehouden en weer naar huis gebracht, of dat hij zijn huis helemaal niet had verlaten.

De gebeurtenissen van gisteravond vormen een voorlopig hoogtepunt in een proces dat begin oktober vorig jaar begon, toen Miloševic zijn nederlaag in de Joegoslavische presidentsverkiezingen toegaf en het veld ruimde voor de winnaar, Vojislav Koštunica. In Belgrado kwam het vrijwel onmiddellijk tot een soms heftig debat over de vraag of, en zo ja waarvoor, Miloševic moest worden gearresteerd.

De president van Joegoslavië, Koštunica, heeft zich altijd verzet tegen berechting voor oorlogsmisdaden door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De Joegoslavische wet verbiedt ook uitlevering van staatsburgers. Wel zou wat hem betreft de oud-leider in Joegoslavië zelf kunnen worden berecht wegens verduistering van overheidsgelden en verkiezingsfraude.

De premier van Servië, Zoran Djindjic, ziet veel minder bezwaren tegen uitlevering. Djindjic en Koštunica maken deel uit van dezelfde coalitie, maar gelden als politieke rivalen.

ANALYSE: pagina 5