`Gevoelens meegewogen'

Vijf hoofdpersonen kwamen gisteren, bij de aankondiging van de prinselijke verloving, met een verklaring. Op deze pagina's de toespraken van koningin Beatrix, premier Kok, Willem-Alexander, Máxima Zorreguieta en prins Claus.

Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.

Wij zijn als ouders bijzonder gelukkig met hun besluit hun leven verder met elkaar te delen.

Wij hebben Máxima leren kennen als een intelligente, moderne vrouw, moedig, en trouw aan allen die haar dierbaar zijn. Zij heeft voor de moeilijke keuze gestaan zich aan te passen aan de bijzondere levensopdracht van onze oudste zoon.

Samen hebben Alexander en Máxima ervaren dat die opdracht soms grote offers vraagt, waartegen hun liefde bestand moet zijn.

Alexander en Máxima zijn zich ervan bewust dat veel mensen in ons land begrijpelijke aarzelingen voelen over hun liefde. Die gevoelens hebben zij zorgvuldig meegewogen bij het nemen van hun beslissing.

Nu de verloving bekend is gemaakt, wil ik u allen vragen Máxima rust en tijd te gunnen ons land beter te leren kennen en zich in onze samenleving te verdiepen. Zij moet de kans krijgen zich hier thuis te gaan voelen en zo spoedig mogelijk Nederlandse te worden.

Mijn man en ik hebben er het volste vertrouwen in dat Alexander en Máxima elkaar zullen aanvullen en steunen in de taak die voor hen ligt.

Wij verheugen ons in hun geluk.