Fraude, diefstal en koffers vol cash naar Cyprus

In Belgrado was vannacht nog geen aanklacht tegen Slobodan Miloševic geformuleerd. Maar in de discussie van de afgelopen maanden over zijn mogelijke aanhouding is gezegd dat als hij in Joegoslavië zelf wordt vervolgd, dit vooral wegens diefstal, fraude en verduistering van overheidsgeld en wegens verkiezingsfraude zal zijn.

Inmiddels zijn de autoriteiten erin geslaagd zich een beeld te verschaffen van de bedragen die Miloševic heeft verduisterd tijdens zijn heerschappij – hij is vanaf 1986 partijchef van Servië, president van Servië en president van Joegoslavië geweest, voordat hij in oktober vorig jaar moest terugtreden. Begin deze maand zei de gouverneur van de Joegoslavische Centrale Bank, Mladan Dinkic, na een onderzoek in Cyprus dat een bankrekening van een familielid van Miloševic is ontdekt met miljoenen dollars gestolen geld. Dinkic was naar Cyprus gegaan met een lijst met namen van zeker tien in Cyprus gevestigde offshore bedrijven met banden met Miloševic, die werden gebruikt om de miljoenen over te brengen.

Algemeen gaat men er in Belgrado van uit dat Miloševic en zijn vrienden tussen 1992 en 1994 – de tijd van de hyperinflatie die uiteindelijk 313 miljard procent per maand bereikte – vier miljard dollar stalen, die de Joegoslavische burgers uit de zak waren geklopt of waren verdiend aan de smokkelpraktijken waarmee de internationale sancties werden gebroken. De Amerikaanse schatkist ontdekte inmiddels één miljard dollar op geheime rekeningen in Cyprus. Op verzoek van het VN-tribunaal in Den Haag hebben de autoriteiten in Nicosia inmiddels 25 Joegoslavische bankrekeningen bevroren.

Sinds deze maand verschaft bovendien Borka Vucic, een vroegere vriendin van Miloševic en hoofd van diens thuisbank Beogradska Banka, autoriteiten bijzonderheden over de diefstal van miljoenen, zo niet miljarden: zij heeft daaraan zelf meegedaan. Ze repte van koffers vol cash die door de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT naar Cyprus zijn gevlogen.

Verder wordt Miloševic verdacht van het stelen en verkopen van 173 kilo goud tussen 21 september en 2 november vorig jaar. De opbrengst kwam terecht op bankrekeningen in Cyprus en Griekenland. De Duitse inlichtingendienst heeft gezegd honderd miljoen dollar door Miloševic gestolen geld te hebben ontdekt op bankrekeningen in Zwitserland; hij zou ook miljoenen hebben in Rusland, China, Libanon, Griekenland en Zuid-Afrika.