ETA dreigt toeristenindustrie

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft gisteren gedreigd met aanvallen op toeristencentra in Spanje. De organisatie waarschuwde buitenlandse toeristen niet naar Spanje te komen.

Eerder deze maand liet de ETA twee bommen ontploffen in toeristencentra.

In een verklaring, die gisteren naar Baskische kranten werd gestuurd, liet de ETA weten dat buitenlandse toeristen rekening moeten houden met ,,ongewenste consequenties'' als ze naar Spanje komen. In de verklaring werden ,,de toeristisch-economische belangen'' van Spanje uitdrukkelijk tot doelwit van de Baskische terreurorganisatie verklaard.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken bestempelde gisteren de verklaring van de ETA als ,,een ode aan de terreur''. ,,Spanje is een veilig land. Onze veiligheidskrachten zullen alles doen om welke actie [van de ETA] dan ook te voorkomen.'' Een officiële regeringswoordvoerder trachtte de dreigementen te bagatelliseren: ,,Ze hebben dit soort zaken al eerder gezegd, maar hun aanvallen hebben nooit een merkbaar effect gesorteerd op de Spaanse toeristenindustrie.'' De Britse ambassade liet weten dat Britse reizigers naar Spanje van de ambassade te horen krijgen dat toeristencentra mogelijk ETA-doelwit zijn, maar dat het risico dat toeristen lopen betrekkelijk gering wordt geacht.

De ETA heeft al eerder bomaanslagen op toeristencentra gepleegd. In 1996 ontplofte een ETA-bom op het vliegveld van Reus. Daarbij werden 35 Britse toeristen gewond.

Gisteren werden twee ETA-verdachten aangehouden, een in Spanje en een in Frankrijk. De arrestaties zijn verricht in het kader van een gecoördineerd offensief van de politie in beide landen.