E & B

Ernst en Bobbie stuiteren door het beeld. Bobbie springt en zingt, en doet voortdurend domme dingen. Ernstige Ernst, duidelijk wat ouder, probeert hem tot rust te manen. Dat lukt bijna nooit, en Bobbie doet dan ook niets liever dan Ernst pesten.

Aan de hand van het nieuws, dat op een soort Teletubbie-manier via de rugzak van Bobbie te beluisteren valt, gaan de twee vrienden op stap. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming gebeurt er altijd iets bijzonders. Bobbie vindt een weggelopen hondje of de twee vrienden stappen per ongeluk in een vliegtuig.

De serie is al lang op televisie, maar wordt steeds populairder. Al sinds 1987 zijn Ernst en Bobbie op een lokale Haagse zender te zien, en in Den Haag treden ze ook regelmatig op straat op. Daar werden ze ontdekt door Wieteke van Dort, voor veel ouderen bekend van programma's als De Stratenmaker op Zee-show, en Klokhuis. De laatste twee jaar zijn Ernst en Bobbie op KinderNet te zien.

Dat ze populairder worden, blijkt ook uit het feit dat Ernst en Bobbie een cd met liedjes maakten, in de paasvakantie in theaters zullen optreden, en doordat je bij de Hema allerlei Ernst en Bobbie-spulletjes kunt kopen. Bij KinderNet zijn nu ook nieuwe Ernst en Bobbie-avonturen te zien, waarin de twee in aanraking komen met de politie.

Dat je niet per se hoeft te kijken naar de avonturen van iemand anders, maar ook zelf avonturen kan beleven, kan je zien in Schatgraver,een nieuwe serie van de VPRO. Daarin zie je steeds één kind met een schat. De schatkist gaat open, en in vijf, wel heel korte minuten, vertelt iemand hoe zijn schat is gevonden.

Loraine ging bijvoorbeeld snorkelen met haar ouders in de Rode Zee. Behalve dat ze een haai tegenkwamen, vond ze ook nog een stuk koraalrif. Dat is een schat die Lorraine steeds aan de vakantie – en aan de haai – helpt herinneren. Ronda vond haar schat gewoon in de winkel. Ze kocht een zakje schelpen in Scheveningen en in het zakje zat een matabia, een bijzonder deel van een slakkenhuis.

Ernst, Bobbie en de rest, KinderNet, dagelijks van 7.00-15.00u op Net5. Schatgraver, Z@ppelin, maandag 18.20-1825u.

    • Titia Ketelaar