Dictatuur

De burgemeester is door het rijk benoemd dus hij moet meewerken met het ruimen van vee, ook al heeft hij gewetensbezwaren en zou hij de dieren liever laten vaccineren. Na dapper protest hebben de burgemeesters van Sprang Capelle en Kampen zich neergelegd bij de ruimingen in hun gemeenten.

De minister van Landbouw is democratisch benoemd maar is uitvoerend burgemeester van de Europese Commissie, die zonder volksvertegenwoordiging tot stand is gekomen.

De hoofdstad van de ruimingen is Brussel. De Europese ministers van landbouw besloten in 1991 om het verbod op vaccinatie tegen mond- en klauwzeer te ,,harmoniseren'', een neutrale term voor aan ieder land dwingend opleggen. De Europese Unie wil zelfs geen uitzondering maken voor het vaccineren van dieren die niet worden gegeten, laat staan geëxporteerd. Schotse Hooglanders in natuurgebieden zijn al afgeschoten. Maar de meeste grote EU-regeringen hebben nog geen centje pijn. Wij hebben hen niet gekozen, dus waarom zouden ze zwichten? Als straks dromedarissen, giraffen en het laatste Drentse oer-schaap preventief worden gedood, zal Brussel doof blijven voor het verre Nederlandse gepiep. In een ambtelijke dictatuur is dat niet relevant.

    • Maarten Huygen