Boogerd wint Catalaanse Week opnieuw

Michael Boogerd heeft gisteren voor de tweede keer in zijn wielercarrière de Catalaanse Week gewonnen. In het nog korte seizoen behaalde hij in Spanje zijn vijfde overwinning.

Vorige week liet de 28-jarige renner uit de ploeg van Rabobank ondanks topvorm Milaan-Sanremo schieten. Hij was van mening dat hij niks te zoeken had in de openingsklassieker, die de laatste jaren is verworden tot een jachtterrein voor sprinters. Thuis, liggend op de bank, zag Boogerd vorige week hoe hij gelijk kreeg. De Duitse sprinter Erik Zabel ging in Sanremo winnend over de streep, voor de vierde keer. Boogerd spaarde zijn krachten voor de Catalaanse Week, die hij in 1998 al eens won. Zes dagen later stond hij in Cornella de Llobregat tussen de rondemissen champagne over het publiek te spuiten.

Eerder dit seizoen won Boogerd een etappe in de Ronde van Mallorca, twee ritten in de Ronde van Valencia (waar hij de eindzege in de slottijdrit verspeelde aan de Zwitser Fabian Jeker) en won hij de koninginnenrit in de Italiaanse etappekoers Tirreno-Adriatico. In totaal behaalde Boogerd zijn 29ste zege als beroepsrenner.

De Catalaanse Week was zijn vijfde rittenkoers dit jaar. ,,Het volgende hoofddoel ligt bij de Waalse klassiekers'', kondigde de glorieuze winnaar aan. De belangrijkste is Luik-Bastenaken-Luik, op 22 april. Twee jaar geleden eindigde Boogerd in zijn `droomklassieker' als tweede, achter de Belg Frank Vandenbroucke.

De Catalaanse Week had een spannend verloop. In de koninginnenrit van donderdag veroverde Boogerd de leiding in het algemeen klassement in exact dezelfde tijd als de Italiaanse etappewinnaar Danilo di Luca. De gele trui viel hem ten deel omdat hij betere uitslagen had gereden.

Het enige dat Boogerd gisteren in de 152 kilometer lange, vrijwel vlakke slotrit tussen Berga en Cornella de Llobregat met de Rabobankploeg moest doen, was zorgen dat hij voor of in de buurt van Di Luca eindigde. De Nederlandse ploeg maakte daar een erezaak van.

,,Maar de renners hebben er heel hard voor moeten werken'', vertelde ploegleider Adri van Houwelingen na de elfde overwinning van zijn ploeg dit jaar. ,,Het eerste uur werden 46 kilometer afgelegd en daarna waren vele ontsnappingspogingen. Ze hebben het goed gedaan.''

De rit eindigde in een massasprint. De Italiaan Marco Zanotti was het snelst, voor de Spanjaard Angel Edo. Boogerd ging als negende over de eindstreep. Opgelucht. ,,Met een renner in dezelfde tijd ben je natuurlijk pas zeker als de wedstrijd is afgelopen.''