BLAASJES

Hiermee geconfronteerd blijft Van Knapen niettemin pal achter zijn citaat voor het voorlichtingsbureau staan: ``Dat artikel uit 1938 is van Richter, in zijn tijd een respectabele viroloog. Maar die proef op een cavia bewijst niets. Het kan net zo goed een ander virus zijn geweest. Er zijn meer virussen die blaasjes in de mond veroorzaken. En het artikel uit 1966 over die laatste gemelde Engelse patiënt bevat geen bewijs dat het om het mond- en klauwzeervirus gaat. Als er mensen blaasjes in hun mond krijgen terwijl er mond- en klauwzeer onder het vee heerst, heet het opeens dat de mensen ook MKZ hebben. Maar wijs mij maar eens een bewezen geval aan. En dan bedoel ik dat het virus goed gekarakteriseerd is. Dat kan pas de laatste 20 jaar.''

``Het virustype dat het meest bij mensen is geïsoleerd'', schrijven de Britse infectieziektekundigen in het British Medical Journal, ``is type O (dat nu in Nederland ziekte onder vee veroorzaakt), gevolgd door type C en zelden A.'' Mensen krijgen op zijn hoogst een milde ziekte, met koorts, een rauwe keel, blaren in de mond en op de tong, vervolgen de Britten. Na een weekje is het meestal over.

Hiermee geconfronteerd zegt Van Knapen: ``Laten we daar alsjeblieft geen paniek over zaaien. Er zijn al problemen genoeg tegenwoordig. Mensen worden klinisch niet ziek. Ze besmetten geen andere mensen. Het grootste deel van mijn tijd ben ik tegenwoordig bezig met het uitleggen dat het goed zit met onze voedselveiligheid. Laten we hier nou geen ongerustheid over laten ontstaan. Echt, ik heb nog nooit een serieus verslag gelezen van een bevestigd geval van MKZ bij een mens. Het virus is geen gevaar en ik blijf bij die mening tot er een kleine epidemie van MKZ uitbreekt. Dan eet ik in uw aanwezigheid mijn zakdoek op.''

    • Wim Köhler