Athene stelt koop Eurofighter uit

Griekenland heeft de aanschaf van zestig Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen en een optie op nog eens dertig stuks opgeschort tot na 2004. Dat heeft de Griekse premier Kostas Simitis bekendgemaakt. Het uitstel van de koop, met een waarde van vijf miljard euro, was noodzakelijk, aldus Simitis, ,,om tekorten in een reeks sectoren het hoofd te kunnen bieden.'' Onder andere de Olympische Spelen die in 2004 in Athene worden gehouden, zouden duurder uitvallen dan aanvankelijk geraamd. Simitis suggereerde dat de strijd om de order in dat jaar opnieuw zal worden geopend.

Het besluit betekent een zware klap voor het Brits-Duits-Italiaans-Spaanse vliegtuigprogramma. De voorgenomen Griekse order werd door het Eurofighter-consortium gepresenteerd als het bewijs voor de marktwaarde van het ontwerp. Eerder zag Noorwegen af van de aanschaf van dertig toestellen. Eurofighter poogt de Typhoon onder andere aan Nederland te verkopen als opvolger van de F-16. De Koninklijke Luchtmacht moet de vliegtuigen vanaf 2010 vervangen. Eurofighter heeft Nederland, daarbij de Nederlandse industrie de vette worst van verkoop aan derde landen voor de neus houdend, binnen het consortium een volwaardig partnerschap aangeboden.

De Nederlandse industrie zou in eerste instantie kunnen participeren in de modernisering van de Eurofighters die nu uit de fabriek rollen. De vier landen van het Eurofighter-consortium hebben in totaal orders geplaatst voor 620 stuks. Eurofighter heeft zich daarnaast ten doel gesteld de helft te veroveren van de potentiële mondiale markt van achthonderd gevechtsvliegtuigen in de komende dertig jaar. De Typhoon moet onder andere aan Zuid-Korea en Australië worden verkocht.

    • Menno Steketee