Arme achterblijvers

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen, een van de belangrijkste instellingen van de VN, moet bezuinigen, terwijl het aantal nooddruftige vluchtelingen alleen maar groeit. Van 1999 naar 2000 zakte de begroting van 1,2 naar 1 miljard dollar voor 22 miljoen vluchtelingen die bijna altijd in de regio blijven. Dat komt op 100 gulden per vluchteling en dat is zelfs in goedkope landen te weinig.

Europese landen geven steeds minder aan het Commissariaat, want zij hebben de handen vol aan de eigen dure opvang van immigranten die zeggen dat ze vluchteling zijn. In 2001 geeft Nederland minstens 3,5 miljard gulden uit aan directe opvang en verwerking van 100.000 meestal nog af te wijzen vluchtelingen, vaak van buiten de regio. Dat is minstens 35.000 gulden per vluchteling. Begrijpelijk dat ze hierheen willen.

    • Maarten Huygen