`Als pater familias wil ik haar in de kring opnemen'

Ook voor een vader is deze dag er één van bijzondere betekenis. Er wordt dan ook van hem verwacht dat hij iets zegt. Voor mij, als ik bij deze gelegenheid terugkijk op de verloving en verlovingstijd van mijn vrouw en mij, komt mij in herinnering terug wat ik toen heb gehoord en wat ik nu ook Máxima kan aanbevelen: leer zo snel mogelijk Nederlands. Dat heeft ze gedaan en ze heeft dat op een manier gedaan die niet te vergelijken is met het gestumpel wat ik toen heb gepresteerd.

Eén vraag nog die heel moeilijk te beantwoorden is en die mij herhaaldelijk gesteld werd is, hoe voelt het Nederlander te zijn of Nederlandse te zijn. Mijn antwoord is, ik weet niet hoe het is Nederlander of Nederlandse te zijn. Ik heb verschillende loyaliteiten en ik ben wereldburger en Europeaan en Nederlander.

Als pater familias die zich soms afvraagt of pater familias nog een functie is die in de wereld betekenis heeft, wil ik toch Máxima in de kring van de familie opnemen en haar toewensen dat zij het geluk van haar leven aan de zijde van Alexander moge vinden. Dank u wel.