Venus Williams verslaat Hingis

Venus Williams heeft Martina Hingis afgelopen nacht in Miami uitgeschakeld. De Amerikaanse was, in het toernooi dat meetelt in de Masters Series, in de halve finale met 6-3 en 7-6 te sterk voor de Zwitserse nummer één van de wereld.

De 20-jarige Williams komt nu in de eindstrijd uit tegen de winnares van het duel tussen de Amerikaanse Jennifer Capriati en de Russin Elena Dementieva. Williams schreef het toernooi – dat voorheen Key Biscane werd genoemd – in 1998 en 1999 op haar naam. Vorig jaar pakte Hingis de titel.

Door haar overwinning van vannacht passeert Williams maandag Lindsay Davenport op de wereldranglijst en zal ze voor de eerste keer in haar loopbaan tweede achter Hingis staan. Het was de zeventiende overwinning van Williams op rij. ,,Als ik elk toernooi op dit niveau kon spelen, zou ik ongeslagen blijven. Dan zou ik nummer één van de wereld staan'', verklaarde ze na haar zege.

Williams begon voortvarend aan de partij. Ze doorbrak in de eerste en de derde game de opslag van de Zwitserse, die zich niet meer wist terug te vechten in de eerste set. In de tweede reeks was het krachtsverschil klein. Hingis had de mogelijkheid om de set op 5-4 zelf uit te serveren, maar Williams wist er alsnog een tiebreak uit te slepen. Daarin was Williams met 8-6 de sterkste.

In de tweede ronde in Miami schakelde Williams de Nederlandse Miriam Oremans uit. Eerder deze maand trok Venus Williams zich in het toernooi van Indian Wells voor een partij tegen haar jongere zusje Serena Williams terug met een vermeende blessure aan haar knie. Het publiek keerde zich in de eindstrijd tegen de familie Williams. Vader Richard beschuldigde het publiek in Indian Wells van racisme.

Bij de mannen bereikte de Australiër Patrick Rafter de halve finale. Hij versloeg het Zwitserse talent Roger Federer in minder dan een uur tijd: 6-3 en 6-1. Rafter treft nu de Amerikaan Andre Agassi of de verrassend ver doorgedrongen Kroaat Ivan Ljubicic. Hun partij werd afgelopen nacht op een 3-1 voorsprong voor Ljubicic gestaakt wegens regen. De andere halve eindstrijd in Miami gaat tussen Jan-Michael Gambill en Lleyton Hewitt.