Treinramp België mogelijk door misverstand seinwachters

,,Dat versta ik niet, man. Spreekt gij Vlaams?'' Dat kreeg de Waalse seinwachter te horen toen hij dinsdagmorgen zijn Vlaamse collega per telefoon wilde duidelijk maken de trein uit Leuven te stoppen. Enkele minuten na het gesprek voltrok zich de frontale treinbotsing op de lijn Leuven-Waver die aan acht mensen het leven kostte.

Had het ongeluk kunnen worden voorkomen, indien de Vlaamstalige seinwachter in Leuven zijn Franstalige collega in Waver had begrepen? Volgens de adjunct-directeur Antoine Martens van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS had dat ,,misschien'' gekund. Hij ontkende dat taalstrijd de oorzaak was van het onbegrip. De bandname van het gesprek werd gistermiddag door de NMBS vrijgegeven, nadat Belgische kranten over de miscommunicatie hadden bericht.

Tussen het telefoongesprek en de botsing verliepen nog bijna vier minuten. `Leuven' had mogelijk het sein bij het tussenstation van Sint-Joris-Weert nog op rood kunnen zetten om de reeds uit Leuven vertrokken trein te stoppen. `Waver' belde onmiddellijk naar `Leuven' toen hij zag dat de trein bij Waver het rode sein negeerde en op het verkeerde spoor belandde. Met gehaaste stem roept seinwachter Michel Boutefeu uit Waver door de telefoon: ,,Dis, n'envoie pas le 50......le 6458.'' Ofwel: stop trein 6458 uit Leuven.

Onwil of onbegrip van de Vlaamse seinwachter? Opvallend is wel dat de Vlaamse seinwachter zijn collega niet laat uitspreken. Op het moment dat de Waverse seinwachter het treinnummer 6458 noemt, luidt aan de andere kant al de vraag of hij geen Vlaams kan. De Waverse seinwachter antwoordt: ,,Non...attends...je..euh...attends.''. De Leuvense collega moet dus even wachten. Tien seconden stilte. ,,Dien begint hier maar....'', zegt de Leuvense seinwachter nog. Na moeilijk verstaanbaar gemompel roept de Leuvenaar nog ,,Hallo'', waarna van Waverse kant de verbinding wordt verbroken. Het hele gesprek duurde zo'n dertig seconden.

De seinwachter te Waver belde vervolgens met het Brusselse verkeersleidingscentrum om de stroom van de spoorlijn te laten halen. Maar Brussel belde de verkeerde stroomverdeler, die in Antwerpen in plaats van Namen.

Na de botsing werd aanvankelijk gevreesd voor een negende dodelijk slachtoffer, een jongetje van 8 jaar dat werd vermist. Maar dat blijkt, aldus de politie gisteren, niet meer dan een ,,gerucht'' geweest.