Spoorwegstakingen

De kans is groot dat het treinverkeer volgende week drie dagen stil komt te liggen. Na vakbond VVMC heeft ook FNV Bondgenoten een ultimatum gesteld aan de Nederlandse Spoorwegen. Minister Netelenbos (Verkeer) onderneemt zondag in een overleg met de NS-leiding een laatste poging om acties te voorkomen. De FNV zegt donderdag en vrijdag te willen staken als de directie vóór donderdagochtend 04.00 uur niet heeft gereageerd.

VVMC wil maandag al staken, maar volgens de FNV moet een staking eerder worden aangekondigd. De FNV eist dat de NS de invoering van het nieuwe dienstrooster per 10 juni opschort en dat er een nieuw antivertragingsplan wordt gemaakt. De CNV-bond houdt waarschijnlijk vast aan de klantvriendelijke acties. De bond raadpleegt daarover vandaag haar leden.

Minister Netelenbos komt eerder terug uit Shanghai om met de directie en de commissarissen van de Spoorwegen te kunnen overleggen. Zij wilde verder niets zeggen over haar precieze inzet tijdens het gesprek, maar duidelijk is dat ze de NS-directie zal wijzen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals ze eerder deed in een brief. In navolging van diverse Kamerfracties zegt minister Netelenbos dat in ieder geval de reizigers niet de dupe mogen worden.