Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Willem-Alexander. In verband met de aankondiging van de verloving van prins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima vervalt op Nederland 2 tot ongeveer negen uur de reguliere programmering. Om zes uur zal koningin Beatrix een toespraak houden waarna premier Kok een persconferentie houdt. De NOS zal met live-uitzendingen, commentaren, reportages, archiefbeelden en politieke duiding de gebeurtenis volgen. Ned.2, 17.00 tot ca. 21.00u.

Netwerk. O.m. een reportage uit Olst waar oude boeren praten over de MKZ-crisis en het beleid van minister Brinkhorst van Landbouw. Ned.1, 20.30-20.59u.

Nova. In samenwerking met de politieke rubriek `Den Haag Vandaag' aandacht voor de bekendmaking van de verloving van Willem-Alexander en Máxima. Ned.3, 22.27-22.55u.

DOCUMENTAIRES

The middle classes: Their rise and sprawl. Slot van een zesdelige serie over de evolutie van de Britse `middle class'. Normen en waarden, zoals het mengen van werk en sociaal leven, verdwijnen langzaamaan door de economische veranderingen van de laatste decennia. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Onder anderen gesprekken met de directeur van de Taxicentrale Amsterdam Paul Grijpink en met acteur John Buysman, bekend van de Gamma-reclames. RTL4, 22.45-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Studio Spaan. Henk Spaan praat met de aanvallende middenvelder van Ajax, Cedric van der Gun, de Feyenoorder Kees van Wonderen en PSV-voorzitter Harry van Raaij. Ned.3, 20.27-20.55u.

De muziekcentrale. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.55-21.30u.

Muziekcircus Van Zweden. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin klassieke muziek van het Orkest van het Oosten wordt gecombineerd met jazz en fado. In deze uitzending o.a. de dove slagwerkster Evelyn Glennie, celliste Quirine Viersen en fadozangeres Cristina Branco. Ned.2, 21.12-21.58u.

Gala van het Nederlandse lied. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.34-22.29u.

KUNST

Stardust. Gesprekken met de regisseurs Paul Verhoeven en Brian Yuzna naar aanleiding van het 17de Festival van de Fantastische film in Amsterdam. Ned.3, 23.05-23.32u.

FILM

King Ralph (David S. Ward, 1990, VS). Melig satirische komedie waarin John Goodman, entertainer uit Las Vegas, onverwacht koning van Engeland wordt en zich verbaast over de Britten. Net5, 20.30-22.15u.

My Best Friend's Wedding (P. J. Hogan, 1997, VS). Debuut van de Australische regisseur van Muriel's Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantic comedy. Manipulerende Julia Roberts heeft nog vier dagen om te verhinderen dat haar saaie ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met het ogenschijnlijke tutje Cameron Diaz. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

The Laughing Policeman (Stuart Rosenberg, 1974, VS). Op roman van Sjöwall & Wahlöö gebaseerde politiethriller. Politie maakt jacht op veelvoudige busmoordenaar in San Francisco. Fox, 20.30-22.20u., met reclame.

Pale Rider (Clint Eastwood, 1985, VS). Vroege poging van Rowdy Yates uit Rawhide om zieltogend genre nieuw leven in te blazen leverde een nieuwe maar volstrekt conventionele western op. Poor lonesome cowboy helpt gedemoraliseerde sloebers tegen machtige onderdrukker. Veronica, 21.05-23.15u., met reclame.

The Curse of Pink Panther (Blake Edwards, 1983, VS). Tweede na de dood van Peter Sellers voltooide Pink Panther-film, waarin de legende-Clouseau gereconstrueerd wordt middels ontmoetingen met zijn vaste tegenspelers en waarin een (Amerikaanse) opvolger wordt gelanceerd. Overbodig. Capucine. VRT, 22.25-0.13u.

Death Wish III (Michael Winner, 1985, VS). Derde aflevering in reeks eendimensionale actiefilms waarin Charles Bronson eigenhandig criminaliteit bestrijdt. SBS6, 22.55-0.30u., met reclame.

Get Carter (Mike Hodges, 1971, Engeland). Cynische misdaadfilm maakt optimaal gebruik van lokaties in Newcastle. Excellerende Michael Caine probeert dood van broer te wreken in proviciaals gangstermilieu. Net5, 23.25-1.25u., met reclame.

. Sue (Amos Kollek, 1997, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.32-1.02u.

Far from Berlin (Keith McNally, 1992, Fr./Duitsl.). Compact drama met sentimentele kantjes. Zogenaamd behulpzame Armin Mueller-Stahl helpt een werkloze-met-ernstig-ziek-kind aan een baantje: het schaduwen van een overspelige vrouw. Canvas, 23.40-1.10u.

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992, VS). De afdeling speciale effecten voert de boventoon in black comedy. Bruce Willis is amoureuze inzet van strijd tussen Meryl Streep en Goldie Hawn. Beide dames zijn onsterfelijk maar kunnen wel beschadigingen oplopen. BBC1, 0.05-1.45u.

The Desperate Trail (Paul J. Pesce, 1994, VS). Echo's van Sergio Leone en Sam Peckinpah klinken door in verdienstelijke western waarin een tot de galg veroordeelde Linda Fiorentino weet te ontsnappen aan sheriff Sam Elliott. RTL4, 0.05-1.55u., met reclame.

The Babe (Arthur Hiller, 1992, VS). Aardige biografie over de Amerikaanse honkballer George Herman 'Babe' Ruth, een levende legende tijdens het interbellum. Hij bracht het van zielige jongen in een opvoedingsgesticht tot miljonair. BBC2, 1.20-3.10u.

Ghost Story (John Irvin, 1981, VS). Nauwelijks griezelige thriller is slap aftreksel van Peter Straubs roman. Vier oude heren (Fred Astaire, Melvyn Douglas, Douglas Fairbanks en John Houseman) kampen met een wraakzuchtige geest. BBC1, 1.45-3.30u.