Scheuren en schieten voor een prikje

Onlangs besloot videospelgigant Sega te stoppen met de productie van apparaten en zich te beperken tot het ontwikkelen van spelletjes voor de machines van de concurrentie. De Dreamcast, Sega's eigen moderne 128-bit spelcomputer, wordt nu gedumpt voor soms de de helft van de oude prijs (600 gulden) en ook een hele rits spellen is voor een paar tientjes te koop. Er verschijnen overigens het komende jaar ook nog nieuwe spellen waarvoor wel het volle pond van zo'n 130 gulden betaald moet worden.

Omdat de Dreamcast technisch gezien een uitstekende machine is (zelfs de enige waarmee je online multiplayer-games kunt spelen), en er veel goede titels voor verschenen zijn, ligt hier een buitenkans voor de budgetgamer.

Sega Rally 2 is het vervolg op Sega's bekende rallysimulatie waarin je lange ritten maakt over begaanbare en onbegaanbare terreinen en zowel onder gunstige als ongunstige weersomstandigheden. Een aangenaam spel dat aan diepte wint naarmate je het langer speelt.

Verplichte kost is ook Re-Volt, een vrolijk spel waarin je radiografisch bestuurde autootjes door allerlei grote-mensenomgevingen moet sturen: een slaperige buurt, een museum, een supermarkt, etc. Je kunt ook je eigen circuits ontwerpen. Spirit of Speed 1937 is wat minder met zijn schokkerige beelden en lange laadtijden, maar wel de moeite waard. Je scheurt rond in racewagens van vierenzestig jaar geleden. Het lijken wel bobsleeën op wielen en ze knetteren als brommers zonder uitlaat in het kwadraat. Lachen!

Trickstyle en Dave Mirra Freestyle BMX zijn twee briljant ontworpen games voor de hip-hopgeneratie. In de eerste moet je, na een reeks uitstekende lessen, met je skateboard steeds moeilijker stunts in zeer gevarieerde en weldoordachte omgevingen uitvoeren. Ook in het tweede spel komt het aan op een combinatie van snelheid en stunts, maar dan op twee wielen. Jeremy McGrath Supercross 2000 kun je beter laten liggen.

Virtuele avonturen beleven kan ook. In Sonic Adventure heeft Sega's razendsnelle blauwe egeltje de overstap van twee naar drie dimensies gemaakt, en zoals altijd moet hij het opnemen tegen Dr. Robotnik en zijn handlangers. Een leuk spel voor alle leeftijden. (Sega gaat trouwens zijn oude Mega Drive-spellen met Sonic heruitgeven voor de PlayStation).

Beslist niet voor alle leeftijden is de horror-thriller Resident Evil 2, waarin je het als politieman/vrouw moet opnemen tegen zombies en waarin het bloed rijkelijk vloeit. Evenals in Shadow Man trouwens, een uitstekend voodoo-horror-avontuur gebaseerd op een duistere Amerikaanse comic. Huiveringwekkend en verontrustend.

Ready 2 Rumble is een gelikt boksspel dat prima gameplay koppelt aan een flinke dosis humor. Beuken met een glimlach, inclusief blauwe plekken en loszittende tanden. Worstelen kan met WWF Attitude en ECW Hardcore, waarin merkwaardig uitgedoste types met nog veel merkwaardiger namen het op de bekende over-the-top-manier tegen elkaar opnemen. Vooral leuk om je te verbazen over de merkwaardige sportgewoonten van de Amerikanen. Psychic Force 2012 is een combinatie van een 2D- en 3D-vechtspel dat weinig aan het genre toevoegt.

Wel verplichte kost is Toy Commander. In dit door Sega ontwikkelde strategische actiespel met speelgoedsoldaatjes en dito autootjes en wapens is een deel van het speelgoed op tilt geslagen. Om een miniatuuroorlog te voorkomen moet jij het ontspoorde speelgoed met harde hand tot de orde roepen. Hetgeen leidt tot hilarische activiteiten als het afschieten van potloodraketten en het werpen van vlakgombommen. Kleurrijk vormgegeven, schitterend geanimeerd en voorzien van een eersteklas strategische spelmotor.

Een Dreamcast kost nu tussen de 300 en 400 gulden, afhankelijk van de meegeleverde extra's of games. De spellen zijn te koop voor 30 tot 50 gulden, behalve Sega Rally dat 70 gulden kost.

    • Rob Smit