Schapen in de wei

Het is zeven uur en de veilingzaal loopt vol. Vandaag zijn de schilderijen aan de beurt. De veiling begint met stillevens. Veel bloemen, maar ook schedels. ,,Schedels zijn tegenwoordig erg in'', meldt de veilingmeester, ,,ik heb menig lugubere klant.'' De veilingmeester houdt van een kwinkslag. Indutten is er niet bij. Wie te luid overlegt met zijn buurman wordt naar de kroeg verwezen.

Na een uur komen de landschapjes aan bod. Veel weilanden en bomen. Maar dan een schilderijtje met een kudde schapen. Er wordt ingezet op ƒ100,-. Het bieden stokt bij ƒ200,-. ,,Binnenkort heel zeldzaam deze schapen in het Hollandse landschap'', moedigt de veilingmeester het publiek aan. ,,Straks ziet u deze prachtige beesten niet meer. Grijp uw kans.'' Mijn buurman is overtuigd en doet een bod. De schapen gaan ruim boven de richtprijs weg.

    • Diana van Dijk