Rellen Koerden rond parlement bij demonstratie

De Haagse politie heeft gisteren zeven Koerden gearresteerd tijdens een uit de hand gelopen demonstratie. Twee agenten raakten gewond, van wie er één een kaak brak.

Een aantal Koerdische demonstranten gooide met stenen ruiten in van het gebouw van de Tweede Kamer. De politie voerde charges uit, waarna de uit Noord-Irak afkomstige demonstranten op grote schaal vernielingen aanrichtten aan bushokjes, een tram, enkele politieauto's en winkelruiten. Aan het eind van de middag was de rust in Den Haag teruggekeerd.

Volgens de Haagse politie ging het om vijfhonderd demonstranten, die in strijd met gemaakte afspraken het Kamergebouw wilden binnendringen om bij de volksvertegenwoordigers bezwaar te maken tegen het terugsturen van uitgeprocedeerde Koerden naar Noord-Irak. Enkele van hun houden in Waddinxveen een hongerstaking.

De ongeregeldheden begonnen even na twee uur, nadat de demonstranten een petitie hadden aangeboden waarin wordt geprotesteerd tegen de uitzetting. Op de Hofplaats, vlak naast de vergaderzaal van de Tweede kamer, werden zij toegesproken door de Kamerleden Van Bommel (SP) en Halsema (GroenLinks). Ook van andere partijen waren Kamerleden aanwezig.

Rond drie uur werd de plenaire vergadering van de Tweede Kamer na de lunchpauze gewoon hervat, maar voorzitter Van Nieuwenhoven verzocht de Kamerleden wel zoveel mogelijk bij de ramen in de wandelgang weg te blijven. De meeste ingangen van het Kamergebouw bleven op slot. Daarna verplaatsten de rellen zich naar de omgeving van het parlement, waarbij de Passage in het centrum enige tijd met hekken werd afgesloten.

De politie leek min of meer verrast door het uit de hand lopen van de demonstratie en had slechts enkele ME'ers ter beschikking.

Aanvankelijk waren de demonstranten met charges op grote afstand van het Kamergebouw gebracht, maar dat hield geen stand, zodat er alsnog meer ruiten sneuvelden.

De organisatie achter de betoging, het Koerdisch Platform, wijst de verantwoordelijkheid voor de gewelddadigheden van de hand en zegt dat deze het werk zijn van een kleine, geïsoleerde groep raddraaiers.