Pronk wil VS aan afspraken houden

Minister Jan Pronk (Milieu) bracht gisteren als voorzitter van de Klimaatconferentie in Den Haag afgelopen november een bliksembezoek aan Washington waar hij besprekingen voerde met ambtenaren van het State Departement over de achtergronden van de verwerping deze week door president Bush van het klimaatverdrag van Kyoto.

Vandaag vloog Pronk van Washington naar het Zweedse Kiruna waar dit weekeinde een informele (Europese) klimaatconferentie wordt gehouden. Pronk kon hierdoor ook niet aanwezig zijn bij het kabinetsberaad over de verloving van kroonprins Willem-Alexander met Maxima Zorreguieta.

Na afloop van zijn consultaties zei Pronk tegen journalisten dat ,,niet één land zomaar kan bepalen dat Kyoto dood is''. Volgens hem moeten de uitspraken van Bush niet worden opgevat als zou dat het eindoordeel zijn van de Verenigde Staten. ,,Ze zijn zich aan het oriënteren'', aldus Pronk. De signalen die nu worden gegeven staan volgens hem haaks op een eerder verzoek van de Amerikanen om de bijeenkomst in Bonn die gepland was voor de komende maand mei even uit te stellen.

Pronk zal in de loop van april weer contact hebben met de Amerikaanse delegatie tijdens een `informal high level consultation' ter voorbereiding van de conferentie in Bonn.

Volgende week komt de minister met verdere voorstellen om de CO2-uitstoot van terug te dringen. Hij wil zo de klimaatconferentie in Bonn een nieuwe impuls geven. De voorstellen vormen een aanvulling op de zogenoemde Pronk-paper die gebruikt is tijdens de mislukte klimaatconferentie in Den Haag. Pronk wil de volgende bijeenkomst tot een succes te maken. ,,Hij wil dat de onderhandelingen slagen mèt de VS er bij'', aldus een woordvoerder van VROM.