Philips wil GSM-tak verkopen

Philips is bereid zijn divisie voor mobiele telefonie te verkopen tegen een goede prijs. Samenwerking of een gezamenlijke onderneming met een sterke partner behoort ook tot de mogelijkheden.

Dat heeft aanstaand president G. Kleisterlee gisteren gezegd na de afloop van de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. De uitspraak is opmerkelijk, omdat Philips onder Boonstra de productie van zaktelefoons van groot belang vond. Volgens analisten is Philips Consumer Communications, het bedrijf dat de mobieltjes maakt dit kwartaal fors verliesgevend.

Philips heeft een sterke positie als toeleverancier van mobiele telefoonproducenten dankzij producten zoals kleine beeldschermen en diverse soorten chips. In het televisieprogramma Buitenhof verklaarde Boonstra afgelopen zondag nog dat hij het belangrijk vond dat Philips niet alleen toeleverancier is, maar ook ,,de onderdelen van een omhulsel [kan] voorzien''. De productie van mobiele telefoons is belangrijk voor een producent van consumentenelektronica, omdat draadloze communicatie in tal van apparaten een steeds grotere rol wordt toegedicht. In het bedrijfsblad Mondial verklaarde Gerard Kleisterlee eerder deze week dat hij het belangrijk vindt dat verschillende onderdelen van Philips steeds beter samenwerken.

Op de aandeelhoudersvergadering maakte Philips gisteren duidelijk dat het uit is op nieuwe aankopen. ,,Wij kiezen voor versterking van onze positie nu er mogelijkheden zijn om tegen realistische waarderingen tot acquisities te komen'', aldus Boonstra. Sinds zijn aantreden in oktober 1996 deed de Philips-president acquisities ter waarde van 13 miljard euro. Volgens zijn opvolger Kleisterlee is de verwachting gerechtvaardigd dat dit bedrag de komende jaren overtroffen zal worden door aankopen van verschillende Philips divisies.

Op de aandeelhoudersvergadering liet Philips zien dat het in het afgelopen jaar werk heeft gemaakt van milieuprojecten. Volgens president Boonstra werkt het concern de laatste jaren met producten die zuiniger zijn en minder afval veroorzaken dan hun voorgangers. Sinds 1998 is het aantal producten dat in deze categorie valt toegenomen van 27 tot 44.