Nieuwsguirlandes

Alle omroepen vierden het grote nieuws van de aanstaande verloving met een guirlande van archiefbeelden. Van de eerste geruchten en steelse foto's van Máxima in 1999 (al weer zo lang geleden) tot de recente blunder van prins Willem Alexander in New York. Een Argentijns archieffilmpje van een feestende Máxima duurt veel te kort en wordt dus vertraagd afgedraaid zodat we haar nog eens goed kunnen bekijken. Het ziet er naar uit dat de beeldhonger snel wordt gestild met schattige foto's en bewegende beelden, erotisch langzaam herhaald. Want ja, met Big Brother en GTST is het maar behelpen. Spróókjes willen we.

De behoefte aan vertedering over twee knappe, jonge gezichten zal de laatste restjes Argentijnse junta snel wegspoelen. Iedereen gaat om, net als bij de kruisraketten. Terwijl de Kamer debatteert, loopt het paar verleidelijk door het beeld. Elk compromis is goed, als er maar kan worden gezwijmeld. Ik stel me als ideale kijker een vrouw op gevorderde leeftijd voor met veel herinneringen aan vrienden en familieleden die zwijgende fotoportretten zijn geworden. De koninklijke familie vult de levende have weer aardig aan.

Dat geldt niet voor Mies Bouhuys die gisteren in Nova nog eens haar bezwaren tegen het huwelijk naar voren bracht. Volgens haar is het te laat voor een verklaring waarin Máxima afstand doet van de dictatuur. Dat zou toch maar door de RVD in elkaar zijn gedraaid.

RTL was het eerst met het grote nieuws. Om acht uur citeerde Het Journaal keurig de concurrent. Niemand wilde het bevestigen. Er komen dan nietszeggende interviewtjes waar de ingelichte journalist verregaande conclusies uit trekt. Na het weer nog even een Journaal-gesprekje met PvdA-fractieleider Melkert. ,,Ik begrijp dat Kok nog even een blijde boodschap voor u had vanmiddag in het torentje''. Melkert haalde diep adem om te antwoorden, bedacht zich en keek plotseling heel onnozel met opgetrokken wenkbrauwen: ,,Ik weet niet, wat eh?''

,,Heeft hij het niet met u over de verloving gehad?'', drong de interviewer aan. Melkert lachend: ,,Nou ik ben niet gewend commentaar te geven op wat zo mijn programma is gedurende de dag.'', en zo ging het nog een poosje heen en weer met ,,geen commentaar''. Maar Philip Freriks concludeerde: ,,Nou, in zekere zin toch een veelzeggend interview.''

Dat patroon herhaalde zich de rest van de avond. Fractievoorzitters en ministers werden aangeschoten, zeiden niets bijzonders en dat bewees nou toch echt dat de verloving aanstaande was. De wetende notabelen glimlachten of keken schijnverontwaardigd naar de journalist als prikkelend Haags voorspel voor de grote aankondiging. Vice-premiers Els Borst en Annemarie Jorritsma deden bijna giechelig.

Andere Tijden was gisteren precies op tijd met de afsluiting van een grondig tweeluik over Zorreguieta en de Argentijnse dictatuur. Er zaten voor mij nieuwe elementen in. In de wanorde van 1976 stonden de meeste Argentijnen achter de coup maar toen Zorreguieta in 1979 de ministeriële eed aflegde op onder andere de ,,eliminatie'' van de ,,subversieven'' kon hij weten waar het om ging. Toen waren de moordpartijen van de junta al drie jaar aan de gang. Veel familieleden van slachtoffers durven niets te zeggen omdat de daders vrij rondlopen en belangrijke posities bekleden. De kern van de oppositie is uitgemoord. Het Hooggerechtshof overweegt de amnestie voor de daders te vernietigen en dan is er alsnog kans op vervolging van Zorreguieta.

Dan nog geruchten: Frits Wester meldde bij Barend en Van Dorp dat koningin Beatrix de bemiddeling zou hebben ingeroepen van het Spaanse koninklijk huis bij onderhandelingen met de bozige Jorge Zorreguieta. Hij zou zijn overreed om rekening te houden met de wensen van het Nederlandse parlement bij een huwelijk van zijn dochter. Geen bordes, geen eer aan de schoonvader. Laat lijken in de kast bederven, de kijker snakt naar twee blonde geliefden.

    • Maarten Huygen