Nieuw begin voor Argentijns vee

Ook Argentinië kampt met mond- en klauwzeer. Maar in tegenstelling tot Nederland kan daar ingeënt worden omdat maar een klein deel bestemd is voor export. `We moeten weer van voren af aan beginnen.'

Nog geen negen maanden heeft Argentinië het volgehouden: de status van land dat vrij is van mond- en klauwzeer zonder inentingen. Op 24 mei vorig jaar verleende de gezaghebbende Office International des Epizooties te Parijs het waardevolle oormerk – na een jarenlange strijd van Argentinië om met inentingen de uiterst besmettelijke veeziekte op de pampa's uit te roeien. Dankzij die status kon Argentinië weer exporteren naar veeleisende en zeer goed betalende markten als de Verenigde Staten en Japan.

Maar nadat in augustus vorig jaar de eerste geruchten de kop opstaken dat er opnieuw haarden van het virus zouden zijn in de noordelijke grensstreek erkenden de Argentijnse autoriteiten pas eind vorige maand dat MKZ terug was. Vermoedelijke oorzaak was de illegale handel in dieren vanuit Paraguay. De onmiddellijke vernietiging van 3.500 stuks vee in augustus en – volgens sommigen – heimelijke vaccinaties konden de verspreiding van het virus niet meer tegenhouden.

Het gedeeltelijke verlies van de bijzondere status vorige maand betekende een keerpunt. Het kostte Senasa, de Nationale Agro-voedselkundige Dienst voor Gezondheid en Kwaliteit, daarna weinig moeite opnieuw tot officiële vaccinatie te besluiten – ondanks het mogelijke verlies van exportmarkten. ,,We moeten weer van voren af aan beginnen'', zei Héctor Salamanco vorige week bij zijn benoeming tot hoofd van Senasa. De sector zelf, van veehouders tot exporteurs van diepvriesproducten, staat achter de veterinaire autoriteiten en hun vaccinatiebeleid. In theorie kunnen in totaal 49 miljoen stuks vee worden ingeënt.

Inderdaad verloor Argentinië in de afgelopen weken zijn 77 exportmarkten voor (rund)vlees met een totale waarde van 600 miljoen dollar (1,48 miljard gulden) per jaar. Daaronder de zelf met MKZ kampende Europese Unie. Maar in tegenstelling tot bij voorbeeld de Nederlandse rundvleesproductie is die van Argentinië maar voor een klein deel bestemd voor de uitvoer, ongeveer 12 procent.

De Argentijnse strategie van inenten om het virus uit te bannen en dan opnieuw te exporteren kan dus worden volgehouden dankzij de interne consumptie. Die is groot én structureel, ondanks de huidige economische crisis in het land. Rundvlees is relatief goedkoop in Argentinië. In het centrum van Buenos Aires concurreren de barbecuerestaurants met aanbiedingen als `eet wat je kunt' voor omgerekend twee tientjes (inclusief een drankje, nagerecht en koffie). Bovendien bieden de Argentijnse exporteurs vlees van hoge kwaliteit (corte pistola oftewel pistooluitsnede) waarmee de mondiale nichemarkten kunnen worden bereikt. De vraag naar Argentijnse biefstukken zal zich, zo leert de ervaring, snel kunnen herstellen na het uitwoeden van MKZ.

Maar totnutoe neemt MKZ in Argentinië hand-over-hand toe. Maandag maakte Senasa bekend dat er al 78 uitbraken waren geweest. In totaal zijn ruim vijfduizend dieren besmet geraakt. Uiterst zorgelijk is daarbij de dreigende verspreiding onder het melkvee in de provincie Santa Fé. Het (preventief) ruimen van boerderijen heeft in de uitgestrekte Argentijnse pampa's weinig zin – ze liggen te ver van elkaar. Wel heeft de MKZ-crisis sommige politici de kop gekost: zowel de staatssecretaris van Landbouw als het hoofd van Senasa. Zij bleken onvoldoende maatregelen te hebben genomen om de razendsnelle verspreiding van het virus in te dammen.

    • Reinoud Roscam Abbing