Nederlands virus waart door Europa

Gaat het bankverzekeren zich even rap verspreiden over het Europese continent als het MKZ-virus?

Na de primeur tien jaar geleden in de Benelux (ING, Fortis, Rabobank) en een voorbeeld in Zwitserland (Credit Suisse) en één in de Verenigde Staten (Citicorp) zijn er nu twee gevallen in Duitsland.

Beiers bolwerk Allianz, Europa's grootste verzekeraar, koopt Dresdner Bank, waar zij al de dominante aandeelhouder is. Verzekeraar Münchener Rück, ook uit Beieren, associeert zich na een ontvlechting van wat kruiselingse participaties met stadgenoot HypoVereinsbank.

Voor Allianz, onlangs op Wall Street genoteerd, is de overname een begrijpelijk zwaktebod. Dresdner verstevigt Allianz' eigen verkoopkanaal, met meer greep op de nieuwe aandelencultuur van de welvarender Duitse middenklasse. Allianz zag diverse fusiepogingen van Dresdner met banken mislukken. Dit is een laatste optie om zelf beweging te forceren in het zwarte woud van onderlinge aandelenbelangen tussen het Finanzkapital en de industrie.

Net als bij de samenklontering in de Nederlandse en Zwitserse financiële wereld geldt voor Allianz: eigen markt eerst. Vervolgens blijkt een grensoverschrijdende fusie of overname in Europa onmogelijk, te duur of te gevaarlijk. En dan gaan zij maar winkelen in de Verenigde Staten, de grootste markt in bijna elke bedrijfstak. Ook een risico. Het Britse Prudential is drie weken geleden door beleggers gekielhaald na een bod van 26 miljard dollar op American General.

Al zijn bankverzekeraars gering in aantal, zij geloven heilig in hun unieke combinatie van verkoopkanalen en financiële producten om bedrijven en consumenten van de wieg tot het graf te voorzien. Beleggers zijn enthousiast, maar niet zo enthousiast als over echte verzekeraars, die zich (bijna) helemaal toeleggen op tamelijk risicoloze vermogensopbouw en constant stijgende inkomsten.

Beleggers betalen op de beurs hogere koersen voor de winst van Europese verzekeraars (vermenigvuldigingsfactor 22), dan voor banken (13). Bankverzekeraar ING zit daar bijna precies tussenin. Banken zijn minder geliefd: zij hebben wisselvalliger inkomsten dan verzekeraars, zeker als zij ook, zoals Dresdner Bank, zakenbank zijn.

Allianz zal het moeten zoeken in extra inkomsten om beleggers tevreden te houden. Zolang grensoverschrijdende fusies in Europa taboe blijven, zijn lokale banken de een na beste oplossing voor groeibeluste verzekeraars.

    • Menno Tamminga