`Moordlijst' van abortusartsen toegestaan in VS

Anti-abortus activisten in Amerika hebben het recht op het internet een lijst te publiceren van artsen en verplegend personeel betrokken bij het afbreken van zwangerschappen. Op de lijst wordt bijgehouden welke artsen inmiddels zijn vermoord of verwond en welke vrouwen ten gevolge van een abortusingreep zijn overleden.

Het Federaal Hof van Beroep in San Fransisco heeft gisteren bepaald de website toegestaan is op grond van de vrijheid van meningsuiting. De site, bekend als ,,the Nuremberg files'', noemt abortus ,,Satans voedselbron''. Er staan `wanted'-posters op van de ,,baby-slagers'' en de lijst vermeldt in sommige gevallen hun adressen, nummerborden en namen van familieleden.

Het gevaar dat artsen lopen werd gisteren onderstreept door de arrestatie in Frankrijk van James Kopp, een van de tien meest gezochte misdadigers door de FBI die ervan wordt verdacht in 1998 een gynaecoloog te hebben doodgeschoten. De Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft heeft verklaard dat tegen Kopp mogelijk de doodstraf zal worden geëist. Op dit moment kon hij daarover echter nog geen duidelijkheid geven. Frankrijk levert geen verdachten uit als het vermoeden bestaat dat hen in eigen land de doodstraf wacht.

Tegen Kopp, die volgens de Los Angeles Times in anti-abortuskringen bekend staat als `Atomic Dog', liep een internationale klopjacht nadat hij dr. Barnett Sepian in zijn huis in Buffalo in de staat New York met een scherpschuttersgeweer had doodgeschoten. Sepian's naam verscheen enige uren na de moord doorgestreept op de Nuremberg Files. In de afgelopen tien jaar zijn tien artsen vermoord door anti-abortusactivisten. De namen van drie van hen hadden tevoren op de lijst van de Nuremberg files geregistreerd gestaan. In totaal zijn er zover bekend 17 moordaanslagen gepleegd op artsen.

In verband met de aanhouding van Kopp werden gisteren ook in Brooklyn, New York, een man en een vrouw gearresteerd op verdenking van het steunen van Kopp. Het besluit van het Hof van Beroep veroorzaakte gisteravond teleurstelling onder voorstanders van abortus. Dr. Warren Hern, uit Boulder in de staat Colorado, een van de artsen die getracht heeft de website via de rechter verboden te krijgen, zei ,,geschokt, teleurgesteld, en gealarmeerd'' te zijn door de uitspraak. Hern die ook is aangevallen door anti-abortusactivisten zei dat de uitspraak de meest gewelddadige activisten het ,,groene licht'' geeft om door te gaan met hun aanslagen.

Gloria Feldt van de Bewuste Ouderschaps Federatie veroordeelde eveneens het vonnis. ,,Redelijke mensen begrijpen het verschil tussen vrijheid van meningsuiting en opjutterij die gewelddadig sociaal klimaat creëert.''

Nuremberg Fileshttp://christiangallery.com/atrocity/aborts.html