`MKZ-vlees is eetbaar'

Kalfslapjes, biefstukken, varkenshaasjes en ander vlees besmet met het mond- en klauwzeervirus kunnen mensen gerust eten. Dat zegt het Voorlichtingsbureau Vlees op basis van onderzoek van het voedingscentrum.

Voorlichter H. van Boxmeer: ,,Als je het vlees normaal bakt en braadt wordt het virus onschadelijk gemaakt. Het gaat dood door verhitting. En zelfs als je mond- en klauwzeervlees rauw eet, kun je er niet ziek van worden. Want het is een dierziekte, die helemaal niet schadelijk is voor de mens.''

Het Voorlichtingsbureau Vlees verspreidt deze ,,onafhankelijke wetenschappelijke'' informatie van het voedingsbureau niet omdat er met het virus besmet vlees in de schappen ligt. ,,Dat is praktisch uitgesloten, doordat er momenteel geen koeien, varkens, geiten en schapen geslacht worden.''

Het voorlichtingsbureau wil hiermee wel alvast ,,de ongenuanceerde uitspraken van Jan en alleman in de media rechtzetten''. Voorbeelden wil de voorlichter niet geven – ,,dat is te persoonlijk'' – maar ,,u begrijpt dat onze branche feitelijke onjuistheden in deze tijd niet kan gebruiken. Dat schrikt de vleeseters maar onnodig af en brengt het vlees ten onrechte in diskrediet.''

In hoeverre de consumptie van vlees als gevolg van de mond- en klauwzeeruitbraak in Nederland is teruggelopen, is nog niet bekend. Pas in mei wordt bekend hoeveel vlees er in maart is gegeten. Op basis van signalen van horeca, retailers en slagers veronderstelt het voedingsbureau dat de vleesconsumptie ongewijzigd is gebleven.

De voorlichter: ,,Sterker, we horen zelfs berichten van slagers dat er sinds een week kerstdrukte in de winkels heerst. Alsof de mensen vlees aan het hamsteren zijn.''