Leiderstrui Boogerd in Catalonië

Michael Boogerd heeft gisteren net naast de ritzege in de Catalaanse Week gegrepen. Als troost kreeg de Nederlandse wielrenner de gele leiderstrui omgehangen. Vandaag volgt de slotetappe in de Spaanse rittenkoers, die Boogerd in 1998 op zijn naam schreef.

Boogerd finishte in de koninginnenrit van de Catalaanse Week als tweede achter de Italiaan Di Luca, die elf seconden eerder over de eindstreep in Rassos de Peguera fietste. Boogerd verspeelde zijn voorsprong op Di Luca in het algemeen klassement. Beide renners hebben dezelfde totaaltijd, maar de meest regelmatige renner kreeg de leiderstrui omgehangen.

De steile slotklim van de eerste categorie had een lengte van twintig kilometer. De Italiaan Denis Zanette was niet bij machte zijn leidende positie te verdedigen. Hij werd aan het begin van de klim uit het wiel gereden, door toedoen van de helpers van Boogerd. Zijn ploeggenoten voerden het tempo op, meesterknecht Verheijen hield hem uit de wind. De Belg is afgelopen winter overgekomen van de Lotto-ploeg en moet Nederlands beste ronderenner bijstaan in het hooggebergte.

In de vierde rit in de Catalaanse Week handhaafde Boogerd zich in de slotfase in de uitgedunde kopgroep. Hij reed aan de zijde van de Italianen Piepoli en Di Luca, de Zwitser Zülle en de Spanjaard Beltran naar de top die op een hoogte van 1.900 meter lag. Piepoli moest als eerste afhaken. Zülle hield het iets langer vol, maar moest de anderen ook laten gaan. Boogerd hield voortdurend uitzicht op de ritzege. Di Luca deed nauwelijks kopwerk en bleek zijn krachten het beste te hebben verdeeld. Beltran vormde geen gevaar voor Boogerd in het algemeen klassement.

In de slotkilometer bevestigde Boogerd zijn goede vorm van dit voorseizoen. Hij won eerder deze maand de bergetappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, eveneens met een klimpartij naar de eindstreep. Boogerd besloot vervolgens niet deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijd Milaan-Sanremo, omdat deze koers meer geschikt is voor sprinters dan voor klimmers. Met de vierde zege van krachtpatser Zabel kreeg lichtgewicht Boogerd achteraf gelijk met zijn beslissing.

De gezondheidstoestand van de Spaanse wielrenner Javier Ochoa is verbeterd. De coureur van Kelme lag wekenlang in coma nadat hij medio februari tijdens de training door een auto werd geschept. Bij dat ongeluk kwam zijn tweelingbroer Ricardo om het leven. Javier Ochoa wordt vandaag naar een ziekenhuis in zijn woonplaats Bilbao overgebracht. Vorige week kwam hij bij kennis.