Kroonprins en Máxima trouwen dit jaar

Prins Willem-Alexander (33) trouwt nog dit jaar met Máxima Zorreguieta (29). De vader van Máxima zal niet aanwezig zijn bij de feestelijkheden rondom het aanstaande huwelijk. Ook vandaag, bij de officiële aankondiging van de verloving, ontbreekt Jorge Zorreguieta onder druk van aanhoudend protest tegen zijn politieke verleden in dienst van de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1982).

Dit bevestigen bronnen in regeringskringen. In hofkringen wordt niet uitgesloten dat de moeder van Máxima wel aanwezig zal zijn.

Koningin Beatrix maakt de verloving en het aanstaande huwelijk van de kroonprins en zijn Argentijnse vriendin vanavond om 18.00 uur officieel bekend in een toespraak voor radio en televisie. Premier Kok legt aansluitend een verklaring af tijdens een persconferentie. Om 19.00 uur is op paleis Noordeinde een `bijeenkomst' rondom prins Willem-Alexander en Máxima belegd, waarvan eveneens rechtstreeks via de media verslag wordt gedaan. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst in een vanmorgen uitgegeven verklaring. Overigens wil de RVD, vooruitlopend op de gebeurtenissen van vanavond, geen enkele mededeling doen.

De ministerraad is vanmorgen bijeengekomen om zich voor de eerste maal plenair te beraden over de politieke implicaties rondom het aanstaande huwelijk van de kroonprins. De regering zal parlementaire goedkeuring vragen, waarmee Willem-Alexander expliciet aangeeft dat hij op termijn beschikbaar is voor opvolging van koningin Beatrix.

Premier Kok zou eerder deze week afzonderlijk aan de bewindslieden hebben gemeld dat een verloving op handen was.

De aanstaande verloving werd gisteravond om half acht als eerste gemeld door RTL Nieuws. Gistermiddag heeft premier Kok de fractieleiders in de Tweede Kamer vertrouwelijk ingelicht over de aanstaande verbintenis. Gisteravond heeft hij gesprekken gevoerd met de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer. De premier heeft alle betrokkenen dringend verzocht eerst de verklaringen van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, Máxima en hemzelf af te wachten voordat zij commentaar leveren. De verwachting bestaat dat vanavond in enigerlei vorm afstand wordt genomen van het gewelddadige Argentijnse junta-verleden, maar vanmorgen was nog niet bekend of Máxima hierover zelf zal spreken. Volgens ingewijden zal Máxima, die sinds bijna twee jaar een relatie met de prins heeft, vanavond in het Nederlands de media te woord staan.

Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hebben elkaar in het voorjaar van 1999 leren kennen, waarna hun `vriendschap' begin september van dat jaar voor de eerste maal werd bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Vrijwel onmiddellijk ontstond discussie over het politieke verleden van haar vader.