Heineken Holding agendeert eigen einde

Heineken Holding, de houdstermaatschappij van de bierbrouwer Heineken, zet zijn eigen voortbestaan op de agenda van de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering. Dit gebeurt op verzoek van een groep anonieme beleggers, die het beleggingsvehikel van A. Heineken willen ontbinden.

Zowel Heineken Holding als de beleggersgroep Profima Trust heeft vanmorgen bevestigd, dat ,,de bespreking van aspecten van de beursnotering van de vennootschap'' op de agenda komt van de jaarvergadering, die 26 april wordt gehouden. ,,Een belangrijk winstpunt'', vindt mr. A. Driessen, raadsman van Profima: ,,Nu weten aandeelhouders dat het op de vergadering wordt besproken.'' Een woordvoerder van Heineken Holding relativeert het belang daarvan: ,,We hebben steeds aangegeven dat het onderwerp op de aandeelhoudersvergadering besproken moet worden. Ook zonder agendering had dit gekund.''

Heineken Holding, dat aan de Amsterdamse effectenbeurs is genoteerd, bezit iets meer dan de helft van de aandelen van de gelijknamige bierbrouwer. Voormalig bestuursvoorzitter A. Heineken bezit op zijn beurt iets meer dan de helft van de Holding. Dankzij deze constructie heeft Heineken feitelijk de macht bij de bierbrouwer, hoewel hij maar een kwart van de aandelen in bezit heeft.

In principe moet de koers van Heineken Holding gelijk zijn aan die van Heineken zelf, maar in de praktijk is de koers een stuk lager, bij tijd en wijle zelfs 55 procent. Eind vorig jaar begon een groep anonieme beleggers in het in Zwitserland gevestigde Profima zich te roeren. De beleggers willen de Holding opheffen, de aandelen inruilen voor aandelen van het `echte' Heineken en zo een forse winst boeken. Sinds de beleggersactie is de koers van holding ingelopen op die van Heineken, maar de koers ligt volgens Profima nog niet op een ,,aanvaardbaar niveau.''

Heineken Holding zegt het koersverschil ,,niet plezierig te vinden'' en het bestuur zal daarover op de vergadering een verklaring afleggen. Wat het bestuur gaat zeggen over onder meer de ,,analyse van de oorzaken'' en de ,,concrete maatregelen om het verschil te beperken'', wil de woordvoerder niet zeggen: ,,Daar is de vergadering voor.''