(H)artisjokkenhart

Wat eten ezels? Ezels eten distels. Omdat het ezels zijn.

Wat eten mensen? Mensen eten artisjokken.

Maar dat zijn eigenlijk ook distels!

Jawel, maar dat staat er niet bij en daarom kan het best. Je hebt vast wel eens artisjokken gezien. Ze zijn donkergroen, een beetje bol of heel bol. Met veel puntige blaadjes eraan. Je kunt ze koken en daarna een voor een de blaadjes eraf plukken. Die doop je in een smakelijke saus en dan trek je tussen je tanden steeds het onderste dikkere deel van het blad eraf. Veel werk, maar veel mensen vinden dat heel gezellig. Er is nog een manier om artisjok te eten. Wist je dat artisjokken een hart hebben? Niet van vlees en bloed zoals bij jou, maar anders. Een plantenhart. Precies in het midden. In de artisjokkenhartenfabriek plukken ze de blaadjes daaromheen eraf. De harten koken ze en die stoppen ze samen in een potje. Of een blikje. Potje vol harten. Ze zijn lekker, een beetje zurig. Je kunt er een onvervalst Italiaans boterhammetje mee maken. Met kaas? Ja, met kaas.

Je begint met het brood, niet te dik gesneden. Daar leg je het artisjokkenhart bovenop. In plakjes. Nu alleen nog de kaas. Italiaanse kaas is natuurlijk het allerechtst maar andere kaas mag ook. Paar druppels olijfolie erover, wat vers gemalen peper erop en in de hete oven. Klaar is Kees. Kaas bedoel ik. Als hij gesmolten is.

    • Philip Mechanicus