Geschenk Rushdie gesignaleerd in buitenlandse pers

Het boekenweekgeschenk van Salman Rushdie is nu ook doorgedrongen tot Groot-Brittannië, waar de pers een nogal moeizame relatie heeft met de ster-auteur, die Engeland vaarwel zei voor New York. Onder de kop `Rushdie verwerkt zijn liefdesleven in een roman' ging de Sunday Times van afgelopen zondag in op Woede, het geschenk van Rushdie waarvan in Nederland ruim 700.000 exemplaren zijn verspreid. Kunstredacteur Richard Brooks, die zich kennelijk baseert op gesprekken en berichten in de Nederlandse media (de Engelse editie Fury verschijnt pas in het najaar), gaat in op de vele overeenkomsten tussen het leven van Rushdie's hoofdpersoon Malik Solanka en dat van de auteur: beide Brits-Indiase intellectuelen, geschoold in Engeland, en uitgeweken naar Amerika, waar ze een veel jongere, beeldschone vrouw leren kennen. Brooks citeert ook een paar woorden van kritiek op de keuze voor Rushdie als geschenkauteur, afkomstig van Pieter van der Veen, `a leading literary critic'.

In werkelijkheid gaat het om Pieter Jan van der Veen, woordvoerder van het Fonds voor de Letteren. Die moet hartelijk lachen om zijn nieuwe status als literair criticus, maar herinnert zich zijn geciteerde woorden niet. ,,Brooks belde me laatst op. Wij vinden het als Engelsen raar dat jullie voor een buitenlands auteur kiezen, zei hij. Ik heb hem verwezen naar een aantal Nederlandse critici. Als Fonds voor de Letteren hebben we geen standpunt over die zaak, maar blijkbaar heeft hij mij zijn eigen mening in de mond gelegd.''

Brooks, die de Boekenweek abusievelijk `een door de overheid gesubsidieerd leesbevorderingsprogramma' noemt, is het evenmin ontgaan dat Rushdie's vriendin, het fotomodel Padma Lakshmi, meer aandacht kreeg `than her balding partner'. Ten slotte citeert hij een Nederlands interview waarin Rushdie gezegd zou hebben dat Woede `misschien niet het meest geschikte boek is om de literatuur bij de massa te introduceren'.

    • Martijn Meijer