Duitse klachten over illegale veetransporten

Nederlandse veetransporteurs vervoeren illegaal varkens naar Duitsland. Dat zegt directeur J. Sümpelmann van de landbouworganisatie in de Kreis Borken, de Duitse grensstreek met de Achterhoek. Duitse boeren posten bij grensovergangen sinds afgelopen dinsdag een Nederlandse vrachtwagen werd gesignaleerd, die bij Winterswijk met levende varkens de grens was gepasseerd.

Ook elders bleken volgens Sümpelmann veel Nederlandse transporteurs zich niet te houden aan het vervoersverbod. ,,Crimineel'', noemt hij dat. Omdat Duitse veeteeltbedrijven doorgaans veel varkens uit Nederland importeren, is de angst groot dat ook in Duitsland mond- en klauwzeer uitbreekt. Vandaag kwam het bericht dat in Duitsland een verdacht geval is geconstateerd. In Kleve, vlak over de grens bij Arnhem, is een varkenshouderij afgesloten en worden testen gedaan op mond- en klauwzeer. Volgens het ministerie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat het om een voorzorgsmaatregel.

De Duitse autoriteiten in Kreis Borken vermoeden dat het aantal illegale transporten de komende dagen zal toenemen. ,,Veel Nederlandse boeren mesten hun biggen af in Duitsland. Voor hen neemt de druk toe'', zegt een woordvoerster van Kreis Borken. Om de illegale transporten tegen te gaan, zijn inmiddels negen van de zestien grensovergangen gesloten. Ook de zogenoemde kleine, `groene' grensovergangen zijn dicht. Eerder troffen Kreis Grafschaft Bentheim en Kreis Emsland, de Duitse buurregio's van Overijssel en Drenthe, deze maatregel al. Ook de Belgische douane sloot gisteren een aantal kleinere grensovergangen uit vrees voor illegale exporten.

De Nederlandse douane zegt nog niet te hebben gemerkt dat Nederlandse varkens illegaal naar Duitsland worden gebracht. Er worden wel overtredingen geconstateerd, maar die zouden het gevolg zijn van `onwetendheid'. Bij een grensovergang in de buurt van Denekamp is deze week een Britse vrachtwagen met 16 ton vlees aangehouden, aldus de douane.

Rond de besmettingshaard in Kootwijkerbroek (Veluwe) hebben boeren vandaag enkele uren lang medewerkers van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) gegijzeld. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vanmorgen. De boeren protesteerden tegen de ophanden zijnde preventieve ruimingen, nadat gisteren bij een bedrijf in de buurt mond- en klauwzeer werd vastgesteld.

Het aantal besmette bedrijven in Nederland bedraagt nu elf. ,,Organisatorisch hebben we het in de hand'', aldus minister Brinkhorst, ,,maar er zijn grote onzekerheden over het virus''. Hij zei niets te voelen voor vaccinatie op grotere schaal, zoals nu in Engeland.