Deutsche Bank: met Axa alliantie

Deutsche Bank, het grootste kredietinstituut van Duitsland, voert gesprekken met de Franse verzekeraar Axa over samenwerking. De bank wil verder expanderen en de winst tot 2003 jaarlijks 15 procent laten stijgen.

Het klimaat voor de banken zal moeilijk blijven, maar de ,,economische grafstemming'' deelt de bank niet. ,,Wij geloven niet dat het in Amerika tot een recessie zal komen.''

Dat zei Rolf Breuer, topman van Deutsche Bank, gisteren in Frankfurt bij de presentatie van de jaarcijfers. Van grotere concurrentie in Duitsland als gevolg van de aanstaande overname van Dresdner Bank door Allianz is Deutsche Bank niet bang. ,,Ik kan me voorstellen, dat er kansen zijn voor samenwerking met deze nieuwe instelling'', zei Breuer. Hij verklaarde ook op de hoogte te zijn gehouden van de plannen van Allianz om Dresdner Bank over te nemen.

,,We praten nog steeds met elkaar in goede atmosfeer'', aldus de Deutsche Bank-topman. Maar hij onderstreepte dat Deutsche Bank ook met andere spelers in gesprek is zoals het Franse Axa, met wie de Duitse kredietinstelling in een hevige concurrentiestrijd om het marktleiderschap is gewikkeld.

Ruim een jaar lang heeft Deutsche Bank onderhandelingen gevoerd met Allianz om tot samenwerking te komen bij bankendochter Deutsche Bank 24 voor particuliere klanten. Allianz zou via Deutsche Bank 24 haar verzekeringen willen verkopen.

Maar tot nog toe zijn deze gesprekken nergens op uitgelopen. Een poging van Allianz, aandeelhouder in Deutsche en Dresdner Bank, om de twee banken samen te voegen is jammerlijk mislukt.

Na deze kater is Deutsche Bank over de grenzen gaan kijken. Breuer bevestigde gisteren tijdens de persconferentie dat met Axa wordt gesproken over samenwerking op het gebied van vermogensbeheer en het particuliere klantenverkeer. Axa is een hoogst belangrijke gesprekspartner van ons, zei Breuer. Een concreet resultaat is nog niet in zicht. Aan verkoop van verzekeringsdochter Deutsche Herold in Bonn denkt de Bank niet. Axa heeft interesse in de levensverzekeringsdochter van Deutsche.