Argentijnse pers rept van `Máximamanie'

De Argentijnse kranten brengen vandaag het nieuws van de verwachte aankondiging van de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta prominent op hun voorpagina's en websites.

`Máxima, nog dichter bij de Nederlandse troon', kopt de conservatieve kwaliteitskrant La Nación, die behalve een nieuwsbericht van zijn correspondent in Londen ook twee kaderstukjes aan de aanstaande verloving wijdt: één over Nederlandse Máxima-websites (Het land geeft toe aan `maximamanie') en één over de tegenstanders van dit koninklijke huwelijk (`Tot alles bereid om een huwelijk tegen te gaan') wat vooral gaat over oud-ambassadeur M. Mourik.

Ook Clarín, de grootste krant van Argentinië, heeft een nieuwsbericht van de hand van zijn correspondent in Londen, María Laura Avignolo. Naast het feitelijke nieuws over de verwachte aankondiging door `de regering van minister-president Wim Wok' (sic) put de correspondent voor de achtergronden onder meer uit een recente reportagereis naar Nederland.

Volgens Clarín kon de aankondiging van de verloving niet langer op zich laten wachten omdat ,,er een zware politieke crisis in de maak was in een verkiezingsjaar''. Het debat over het verleden van vader Zorreguieta en de democratische gezindheid van Máxima heeft, aldus Clarín, al geleid tot ,,erosie van de kroon, vooral in de relatie tussen koningin Beatriz (sic) en de premier''.

Clarín meldt vandaag ook dat Jorge Zorreguieta twee weken geleden tegen vrienden zou hebben gezegd dat hij zich erbij heeft neergelegd niet bij het huwelijk van zijn dochter aanwezig te zullen zijn ,,als dat nodig zou zijn'', en dat hij zelfs bereid was ,,het op de tv te volgen''. Nog steeds volgens deze Argentijnse krant zou Zorreguieta bij die gelegenheid ook hebben gezegd dat de koningin ,,zich geweldig heeft gedragen toen ze ons in het paleis ontving''.

De correspondent van La Nación maakt zich in haar bericht boos over de behandeling in Nederland van Jorge Zorreguieta, ,,die niet meer werd'' dan staatssecretaris van Landbouw in het regime-Videla. ,,In de ogen van de Nederlandse media lijkt het echter of het om Adolf Hitler gaat.''

In alle opwinding is – in Argentinië én in Nederland – vrijwel onopgemerkt gebleven dat in het woensdag uitgekomen nummer van het Argentijnse roddelblad Caras al werd gemeld dat er vandaag een aankondiging zou zijn. Ook beweert het blad te weten dat het huwelijk in januari volgend jaar zal worden gesloten.

Volgens een ingewijde bij Caras komt de primeur uit dezelfde, ,,vermoedelijk Nederlandse anonieme bron'' die ook de kerstvakantie van Willem-Alexander en Máxima in Argentinië verklapte. Het stel bracht tussen kerst en oud en nieuw vijf dagen door met vliegvissen in Patagonië in gezelschap van haar ouders, een broer en een zus, en twee Nederlandse lijfwachten.

Een fotograaf en een verslaggeefster van Caras konden dankzij deze tip, en poserend als pas gehuwd stel, vijf dagen onopgemerkt in hetzelfde afgelegen kleine pension verblijven als het gezelschap van Máxima en Willem-Alexander en in de directe omgeving van het tweetal verkeren.

Verslaggeefster Triana Pérez van Caras zei onlangs op basis van die ervaring zich te zullen verbazen over een eventueel huwelijk tussen Máxima en Willem-Alexander. ,,Die twee hadden absoluut niets weg van een verliefd stel.''