AEX leeft op, Akzo Nobel levert in op beurs

Op de laatste handelsdag van de week heeft de AEX de weg omhoog weer gevonden. De Amsterdamse beursgraadmeter steeg met 1,2 procent naar 559,4 punten. Ook op andere Europese beurzen waren beleggers goed gestemd, in tegenstelling tot de Nasdaq en de Japanse Nikkei-index.

Vooral de financials deden het goed, met ABN Amro als uitschieter. De bank steeg vanochtend naar 20,71 euro, een stijging van 3,6 procent.

Verder werkte over de gehele linie van financials, dus ook voor ABN Amro, de aangekondigde fusie tussen de Duitse Dresdner Bank en verzekeraar Allianz door. Beleggers zien dit als positief nieuws voor onder meer Aegon, dat een koerswinst van 2,3 procent boekte en Fortis, dat vanochtend 3 procent bij kon schrijven.

Philips boekte een koerswinst met 2,6 procent naar 31,74 euro. Beleggers regaeerden positief op het nieuws van Philips dat het concern overweegt haar mobiele telefoondivisie te verkopen.

Negatieve uitschieter was vanochtend Akzo Nobel. Dochteronderneming Organon heeft het middel Raplon van de Amerikaanse markt gehaald. Gebruik van deze pil als spierverslapper had vijf sterfgevallen tot gevolg. Akzo Nobel daalde met 3,1 procent tot 47,93 euro.

In de Midkap-index van middelgrote fondsen zijn branchegenoten BESI en ASM International weer op weg naar boven. De jojo-bewegingen die de producenten van chipmachines al dagen maken, pakte vanochtend vooral voor BESI goed uit. Het bedrijf kon een koerswinst van 11,3 procent tot 9,85 euro bijboeken.

Na een voortvarende start is de effectenbeurs in Tokio vandaag toch nog lager geëindigd. Koopjesjagers stuwden de Nikkei in de ochtenduren omhoog, maar in het laatste uur van de handel sloeg het sentiment om. De Nikkei sloot op 12.999,70, een daling van 0,56 procent. Vandaag was een belangrijke dag op de beurs in Tokio. Japanse bedrijven hadden voor het laatst de gelegenheid om hun aandelenportefeuille op te vijzelen, voordat ze op 31 maart het boekjaar afsluiten.

Gisteren won de Dow Jones in New York licht met 0,1 procent, technologiebeurs Nasdaq ging 1,8 procent onderuit. Een analist in New York gaf uiting aan de heersende twijfel: ,,Beleggers krabben gezamenlijk op hun achterhoofd, niemand weet welke kant het met de economie opgaat.''

In Europa steeg vanochtend de FTSE in Londen met de grootste getallen. Een winst van 1 procent bracht de beursgraadmeter op 5.642 punten. Farmaceutische bedrijven als GlaxoSmithKline en AstraZeneca werden door beleggers gezien als veilige investeringen in een economie met tegenvallende groeiresultaten.

De DAX-index in Frankfurt steeg iets minder dan de FTSE, en kwam met een winst van 0,6 procent uit op 5.914 punten. Europa's grootste softwareproducent SAP daalde met twee procent aan de DAX. Volgens analisten konden beleggers SAP's aankoopsom van 400 miljoen dollar voor het softwarebedrijfje TopTier niet waarderen.

In Parijs klonken de woorden van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing door. Boeing stopt voorlopig met de ontwikkeling van een nieuwe jumbo-jet, European Aeronautic steeg flink op de Franse beurs. De CAC won 1,2 procent tot 5.221 punten.