Voor 3 mld vastgoed in de verkoop

Het pensioenfonds van Shell verkoopt zijn investeringen in onroerend goed. Het ondernemingspensioenfonds heeft voor bijna 3 miljard gulden aan beleggingen in kantoren, bedrijfspanden en woningen in Nederland en de Verenigde Staten.

Het ondernemingspensioenfonds stelt dat het niet met de schaalvergroting in de vastgoedbranche kan concurreren en denkt ook zonder vastgoedbezittingen, tegen dezelfde risico's, vergelijkbare rendementen te kunnen behalen. Het Shell Pensioenfonds belegt nu voor 65 procent in aandelen, 25 procent in obligaties en voor 10 procent in onroerend goed.

Het fonds beschikte eind vorig jaar over een vermogen van 32 miljard gulden, en wil de 10 procent aan beleggingen die vrijkomen gelijkmatig verdelen over aandelen en obligaties. Vastgoeddirecteur Harry Hanekamp zegt in een reactie dat het fonds ,,vooralsnog niet'' indirect in onroerend goed gaat beleggen. Hiermee wordt bedoeld dat het directe beheer van onroerend goed wordt uitbesteed, maar de gebouwen zelf wel eigendom blijven.

Hanekamp verwacht dat het vastgoed van Shell Pensioenfonds binnen twee jaar van de hand zijn gedaan. Zijn portfoliomanager Han Noorlander denkt dat het sneller kan: ,,De zaak wordt beëindigd, de boel wordt verkocht. We houden het nog één jaar vol, daarna ga ik zelf ook met pensioen.''

Deze week presenteren zes Nederlandse vastgoedadviseurs hun voorstellen voor de afhandeling van de verkoop aan Shell. Volgens het pensioenfonds zijn dat de adviseurs Kamerbeek, Dynamis, Troostwijk, Joseph Elburg, DTZ en Jones Lang LaSalle. Voor Jones Lang LaSalle-directeur Joost Captijn is de Shell Pensioenfonds-portefeuille ,,op het moment de grootste vis die we kunnen vangen. We praten nu met Shell over de mogelijke verkoop.'' Jones Lang LaSalle is alleen in het Nederlandse deel van de portefeuille, dat 1,4 miljard gulden waard is, geïnteresseerd. Hanekamp van Shell: ,,Het is zeer waarschijnlijk dat we meerdere adviseurs aan de verkoop van de portefeuilles laten meewerken.''

Nederlandse pensioenfondsen zetten hun directe vastgoedbezittingen steeds meer om in indirecte investeringen, maar nog geen enkel groot pensioenfonds is zover gegaan als dat van Shell door alles van de hand te doen. Captijn van Jones Lang LaSalle vermoedt wel dat Shell op termijn ongeveer vijf procent van zijn beleggingen ,,als buffer'' – ter compensatie van de beweeglijke aandelen – in onroerend goed blijft investeren.

    • Freek Staps