VN-soldaten arriveren in Congo

Een eerste groep militairen van de VN-vredesmacht is vandaag gearriveerd in het zuidoosten van Democratische Republiek Congo. Zij gaan toezien op de terugtrekking van de strijdende partijen, vijftien kilometer van de frontlinie.

Een vliegtuig met 110 Uruguayaanse VN-militairen landde vanochtend in de zuidoostelijke stad Goma, nabij de Rwandese grens. Daar werden zij opgewacht door de bevelhebber van VN-vredesmacht in Democratisch Congo (MONUC), Mountanga Diallo. ,,Jullie aankomst is een belangrijke stap voorwaarts en een teken dat er vooruitgang zit in het vredesproces'', zei Diallo. Vanuit Goma zullen de Uruguyanen doorreizen naar Kalemie, aan het Tanganyika-meer.

De soldaten maken deel uit van een VN-troepenmacht van 2.500 militairen, wier taak het zal zijn 500 ongewapende VN-waarnemers te beschermen. De waarnemers moeten controleren of Kinshasa en de rebellenbewegingen zich aan een staakt-het-vuren houden. De VN-soldaten zijn wel bewapend, maar opereren niet als officiële vredesmacht.

Eerder deze week leek het optimisme over vrede in de tweeëneenhalf jaar durende oorlog te verbleken. Diallo zei gisteren nog dat Kinshasa en een door Rwanda gesteunde rebellenbeweging niet ver genoeg van de frontlinie verwijderd waren. De VN konden dit echter moeilijk controleren omdat MONUC in het niet valt bij de tienduizenden soldaten die de oorlog uitvechten. Zimbabwe alleen al heeft in Democratisch Congo zo'n 12.000 man gestationeerd. Behalve Democratisch Congo zijn vijf andere Afrikaanse landen bij de oorlog betrokken.