UPC vindt in Duitsland partner

Kabelbedrijf UPC en de Duitse branchegenoot Primacom hebben overeenstemming bereikt over het samenvoegen van de activiteiten in Duitsland. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Door de samenvoeging ontstaat het op twee na grootste kabelbedrijf van Duitsland. Primacom heeft een notering aan de effectenbeurs van Frankfurt, die zal worden overgedragen aan het nieuwe bedrijf. Voor UPC is de beursnotering in Duitsland belangrijk, omdat het een nieuwe bron van financiering vormt.

Primacom is ook eigenaar van de Nederlandse onderneming Multikabel die met 300.000 aansluitingen vooral in Noord-Holland actief is. Multikabel zal worden samengevoegd met UPC's dochter in Alkmaar, CAI (42.000 aansluitingen). De Nederlandse actviteiten blijven onderdeel van het nieuwe Duitse bedrijf. Zowel Multikabel als CAI hebben hun kantoor in Alkmaar staan. Een UPC-woordvoerder wil niet zeggen of dit betekent dat een kantoor zal worden gesloten ,,maar we streven naar duidelijke synergieën''.

In Duitsland zocht UPC volgens de woordvoerder naar een ,,zich zelf financierend vehikel'' dat verder kan expanderen. Het kabelbedrijf wil zijn netwerk in Duitsland moderniseren. De kosten hiervan worden geschat op tussen de 300 en 350 euro (tussen de 661 en 771 gulden) per abonnee. UPC had al een belang van 25 procent in Primacom. Het nieuwe bedrijf zal ongeveer 1,6 miljoen aansluitingen bedienen. EWT/tss, het bedrijf van UPC in Duitsland, beschikt op dit moment over 570.000 aansluitingen.

UPC heeft daarnaast een optie om 530.000 klanten van kabelbedrijf TeleColumbus over te nemen. UPC wilde TeleColumbus twee jaar geleden al kopen, maar werd afgetroefd door Deutsche Bank. UPC vocht die overname bij de rechter aan, omdat de bank betrokken was geweest bij de beursgang van UPC en er belangenverstrengeling werd vermoed. Vorig jaar werd een regeling getroffen, waarbij UPC negen maanden lang het recht kreeg om de klanten van TeleColumbus over te nemen.

Investeerder John Malone (Liberty Media), die overweegt een controlerend belang te nemen in UPCs moederbedrijf UnitedGlobalCom, heeft onlangs met zes van de negen kabelnetwerken gekocht die door Deutsche Telekom te koop werden aangeboden. Naar verwachting zal Liberty Media deze onderbrengen bij het bedrijf van UPC en Primacom.