Tragisch

Door een tragische gebeurtenis die zich de afgelopen nacht voltrok, kan deze rubriek vandaag niet gevuld worden door de vaste schrijver ervan, hierna aan te duiden als A.

Omstreeks middernacht werd A. in verwarde toestand op het dak van zijn woning opgemerkt. Hij sloeg agressieve taal uit naar passanten, en riep dat hij zich naar beneden zou storten `omdat nu alles toch zinloos was geworden'. Omstanders waarschuwden politie en brandweer die met bleke gezichten ter plekke verschenen, omdat zij kort tevoren op hun bureau een of ander gruwelijk tv-programma hadden gevolgd.

Terwijl de brandweer een vangzeil spreidde, haastten politiemensen zich naar boven, waar A. juist bezig was met een bizarre opruiming van overtollige goederen uit zijn woning. Stapels voetbalboeken, hele jaargangen van Voetbal International, nieuwe en oude voetbalschoenen en een breed assortiment van oranjegekleurde artikelen van drinkbekers tot T-shirts en Edgar Davids-zonnebrillen werden door A. over de dakrand gesmeten.

Een groepje politiemensen probeerde A. tot rede te brengen, terwijl hun collega's naar de woning afdaalden. Daar troffen zij een verbijsterende chaos aan, waarvan het onmogelijk leek dat hij door één mens in zo'n korte tijd was aangericht. Aan de muren hingen de versplinterde portretten van spelers en coach van het Nederlands voetbalelftal. Uit het tv-apparaat kwam rook en het was gekliefd door een bijl die triomfantelijk uit het beeldscherm stak.

Vrouw, kinderen en huisdieren waren verdwenen, maar buren verzekerden de politie dat dit al langer het geval was. Toch roept de politie de gewezen gezinsleden op zich zo spoedig mogelijk met haar in verbinding te stellen.

De politie slaagde er uiteindelijk in A. te overmeesteren. Pas uren later was er met de overspannen journalist een verhoor mogelijk. Aanvankelijk kwam er alleen maar een cijfer over zijn lippen, en opvallend genoeg steeds hetzelfde: twee. Later begrepen de rechercheurs, die ook zelf nog steeds in shocktoestand leken te verkeren, dat het om twee cijfers ging waar een koppelteken tussen hoorde.

De toestand van A. verslechterde tijdens een onderhoud met een geestelijk adviseur ten burele. Tussen langdurige huilbuien door vertelde A. dat hij niet langer was opgewassen tegen de spanningen die een van zijn hobby's bij hem veroorzaakte. Tevergeefs had hij al jaren geleden geprobeerd met zijn aan verslaving grenzende toewijding te breken. De traumatische gebeurtenissen die met zijn verslaving gepaard gingen, hadden zich vanaf 1974 opgehoopt en waren al vorig jaar na een bepaalde EK-wedstrijd bijna tot een ontlading gekomen.

Welke tv-uitzending A. gisteravond fataal werd, was de geestelijk adviseur niet meteen duidelijk hij had zelf niet gekeken maar via Teletekst kwam hij later tot de verrassende ontdekking dat de kiem was gelegd in het land van Fatima.