Subsidie redt Hortus in Haren

De Hortus in Haren lijkt van een faillissement gered. De gemeenteraad van Groningen besloot gisteravond jaarlijks drie ton structurele subsidie te geven aan de noodlijdende botanische tuin. Eerder deed de gemeente Haren dat ook al.

Het geld is nodig om het exploitatietekort te dekken. Tevens stelden beide gemeenten elk 7,5 ton beschikbaar voor een overbruggingskrediet. Voorwaarde is dat de Hortus vóór 1 augustus dit jaar een ondernemingsplan gereed heeft, waarin staat hoe de plannen uit het eerder aangeboden `bidboek' gerealiseerd moeten worden. Vóór 1 januari volgend jaar moet de financiering voor de plannen rond zijn.

Eerder weigerden beide gemeenten nog geld te steken in de botanische tuin. De 360 jaar oude hortus werd in 1988 zelfstandig. Met uitzondering van vorig jaar trok het park jaarlijks 200.000 bezoekers, te weinig om de kosten te dekken. Vorig jaar leed het park 1,4 miljoen gulden verlies. Voor de uitvoering van het plan een tuin, museum en educatief centrum op het gebied van natuur – is 10 miljoen gulden nodig: 5,5 miljoen voor renovatie van de kas, 3,5 miljoen voor investeringen in vergader-, les- en praktijkruimten en 1 miljoen voor betere informatievoorziening. De provincie financiert een deel van de investeringen.