Spanje

Semana Santa

De Heilige Week, de Semana Santa, wordt in heel Spanje met religieuze plechtigheden en feesten gevierd. Vooral die in Sevilla is beroemd. De week begint op palmzondag en eindigt op eerste paasdag. In processies worden loodzware kruisbeelden, Mariabeelden en hele beeldengroepen (de pasos) meegetorst. De beelden horen bij een cofradía, een soort broederschap of gilde die stuk voor stuk hun best doen hun beeld zo mooi mogelijk op te sieren. In Sevilla doen meer dan 50 cofradías mee. In de processies lopen ook de boetelingen mee, gehuld in pijen en puntmutsen met kijkgaten, sommigen blootvoets, of kruipend op de knieën, sommigen geketend of zware kruizen voortslepend. De route begint op de Plaza de la Campana en voert door de pittoreske straten van de stad, waarbij de met bloemen bedekte pasos op de schouders worden meegetorst, onder de klanken van de saetas, de religieuze flamenco-klaagzangen. De Semana Santa in Sevilla trekt horden belangstellenden en wie niet lang van tevoren heeft gereserveerd, vindt geen logies meer. Maar Sevilla is niet alleen zaligmakend. Ook steden als Valladolid, Zamora, Murcia of Cuenca staan garant voor een indrukwekkend schouwspel. Heilige Week. Van 8 t/m 15 april.

Salvador Dalí

Aan de surrealistische Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) zijn, dicht bij elkaar drie musea gewijd. Het belangrijkste is het Dalí-museum in Figueras dat een grote collectie van zijn werk bevat, maar daarnaast zijn er nog twee woonhuizen ingericht als museum in respectievelijk Port-Lligat (bij Cadaqués) en Púbol. Ze worden beheerd door de stichting Gala-Salvador Dalí en openen elk jaar halverwege de maand maart hun deuren voor het publiek. Casa-Museu Castell Gala Dalí in Púbol is gevestigd in een middeleeuws kasteel, dat jarenlang de woning was van Dalí's vrouw Gala. Het bevat schilderijen, tekeningen en beelden van de `geniale gek' Dalí, alsmede haute couture japonnetjes en meubels uit het bezit van de niet minder excentrieke Gala. Tot november is er tevens een fototentoonstelling te zien met als onderwerp de relatie van Dalí tot beroemdheden uit de wereld van de show-business. Onder hen Gregory Peck, Ingrid Bergman, Maria Callas, Federico Fellini, Walt Disney, Sir Laurence Olivier, James Mason en Yul Brynner. De foto's komen uit het archief van het Spaanse Dalí-onderzoekscentrum. Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol (La Pera). Inl 00-34972677505.

Art nouveau

Naar Salamanca, met zijn eeuwenoude historische gebouwen, gaat men niet in eerste instantie voor art nouveau en aanverwante stijlen. Toch is daar het Museo Art Nouveau y Art Deco gevestigd met zo'n 1600 objecten vervaardigd in de eerste decennia van de vorige eeuw. De collectie omvat onder meer bronzen beelden, glaswerk, porselein, poppen, keramiek, sieraden, meubels en schilderijen, veel van beroemde kunstenaars en ontwerpers. Het museum is gehuisvest in Casa Lis, een gebouw vol uitbundig art deco glas-in-lood. Museu Art Nouveau y Art Deco, Gibraltar, 14, Salamanca. Van 16 okt tot Pasen, di-vr 11-14u en 16-19u, weekeinden en feestdagen 11-20u. Van Pasen t/m 15 okt di-vr 11-14 en 17-21u, weekeinden en feestdagen 11-21u. Inl 00-34923121425.

En verder

Canaletto en tijdgenoten t/m 13 mei in Centre de Cultura Contemporànea, Barcelona 00-34933064100; L'humor i la ràbia, tentoonstelling van vijf Amerikaanse kunstenaars t/m 3 april in Centre Cultural Caixa Catalunya, La Pedrera, Barcelona 00-34934845995; Ramón Casas, modernistische schilderijen t/m 8 april in Museu d'Art Modern, Barcelona 00-34933195728; Samson et Dalila, opera van Camille Saint-Saëns 30 mrt in Gran Teatre del Liceu, Barcelona 00-34934859900; El Renacimiento Mediterráneo (De Mediterrane Renaissance) t/m 6 mei in museum Thyssen-Bornemysza, Madrid 00-34913690151 en van 18 mei t/m 2 sept in Museo de Bellas Artes, Valencia.