Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met Nora Strejilevich die in 1977 werd opgepakt en gemarteld door de Argentijnse marine. Zij overleefde de jarenlange gevangenschap en foltering. Verder aandacht voor MKZ en het feit dat ondanks de voortreffelijke zuigelingenzorg in Amsterdam honderden kinderen geestelijk of lichamelijk worden verwaarloosd. Ned.2, 18.20-19.05.

Nova. Onder meer een terugblik op het WK in 1978 toen Nederland in de finale verloor van Argentinië (3-1) en de gedragsregels waaraan de KNVB-officials zich destijds moesten houden ten aanzien van het regime van generaal Videla. Verder het laatste nieuws over de MKZ-epidemie. Ned.3, 22.28-22.55u.

De achtste dag. Gesprek met een 35-jarige man die 9 jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens moord op zijn ex-vrouw. Hij schreef een boek over zijn verblijf in een tbs-kliniek en concludeert dat zijn therapieën en behandelingen nauwelijks hebben geholpen. Verder een cursus zelfbeheersing door tao-healingmeester Reinoud Eleveld. Ned.3, 0.05-0..30u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. De loodsen in Vlissingen hebben grote bedenkingen tegen de plannen om schepen tot 90 meter zonder loods te laten binnenvaren. Verder gaat het slecht met de botanische tuin in Haren. De energierekening kan niet meer worden betaald. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Tweede uitzending over Argentinië dat nog steeds bezig is de nasleep van het generaalsregime uit de periode van 1976 tot 1983 te verwerken. Ned.3, 20.45-21.18u.

Histories. In deze vierde aflevering over Belgische politici een portret van Hugo Schiltz die gezien wordt als de voornaamste architect van het gefederaliseerde België. Door zijn bereidheid tot compromissen werd hij door sommigen geloofd en door anderen uitgespuwd. Canvas, 20.55-21.45u.

Reporter. Over hoe politie en Justitie na de IRT-affaire, ongeveer vijf jaar geleden, er voor staan. Nieuwe wetten en regels beperken de mogelijkheden om drugstransporten door te laten om zodoende bewijzen te verzamelen tegen criminele kopstukken. Kunnen de opsporingsambtenaren van Justitie uit de voeten met die nieuwe regels? Ned.3, 21.18-22.00u.

Reggie Kray - The final word. Over de beruchte crimineel Reggie Kray, die samen met zijn tweelingbroer Ronnie in de jaren zestig de scepter zwaaide in de onderwereld van Londen. BBC1, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de vice-president in Europa van tabaksfabrikant Philips Morris David Davies over o.a. de miljoenen guldens kostende reclamecampagnes die kunnen leiden tot rookverslaving en het krijgen van longkanker. BBC World, 20.30-21.00u.

Man/vrouw. Onder meer een gesprek met gasten over de betekenis van cursussen positief denken en de vraag of men geluk kan afdwingen. Ned.2, 21.28-22.10u.

Barend & Van Dorp. Tekstschrijver en radiomaker Ivo de Wijs praat o.a. over zijn bundel Het gaat goed met Nederland. Ook aanwezig de journalisten Mark Houben en Jeroen Wester die een boek hebben geschreven over het door het Britse Invensys overgenomen softwarebedrijf Baan. RTL4, 22.45-23.45u. & herhaling RTL5, 0.20-1.20u.

Studio sport, na elven. Terugblik op de interland Portugal-Nederland en een gesprek met judoka Mark Huizinga die dit weekeinde een toernooi speelt in Rotterdam. Ned.2, 22.55-23.45u.

Counterblast. Een Engelsman legt uit waarom hij al vier jaar geen televisie meer kijkt. Hij denkt dat televisie kijken humeurig, futloos en slecht geïnformeerd maakt. BBC2, 0.20-1.00u.

MUZIEK

Lola da Musica. Portret van het Britse producersduo Rae & Christian dat onlangs de opvallende hiphop- en soulplaat Sleepwalking uitbracht. Ned.3, 20.00-20.45u.

FILM

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992, VS). De afdeling speciale effecten voert de boventoon in black comedy. Bruce Willis is amoureuze inzet van strijd tussen Meryl Streep en Goldie Hawn. Beide dames zijn onsterfelijk maar kunnen wel flinke beschadigingen oplopen. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

. Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Le chat Pierre Granier-Deferre, 1971, Frankrijk). Op intens spel van Jean Gabin en Simone Signoret drijvende Simenonverfilming over van haat vervulde echtelieden die sadomasochistische driehoeksverhouding ontwikkelen met hun kat. ZDF, 0.15-1.40u., nagesynchroniseerd.

Ice (Jean de Segonzac, 1998, VS/Duitsland). Onbeduidende apocalyptische rampenfilm. Clubje overlevers probeert te ontkomen aan door nieuwe IJstijd getroffen Los Angeles. BBC1, 0.40-2.10u.

Musuko / My Sons (Yoji Yamada, 1991, Japan). Echo's van Ozu klinken door in evenwichtig drama over kloof tussen generaties, tussen platteland en stad en tussen traditioneel en modern Japan. Patriarchale weduwnaar moet weinig hebben van zijn twee zoons (onder wie Masatoshi Nagase, bekend van Jarmusch' Mystery Train) die in Tokio een nieuw bestaan proberen op te bouwen. ARD, 0.50-2.45u., tweetalig.

Hopscotch (Ronals Neame, 1980, VS). Op talent van Walter Matthau drijvende, komische spionagethriller over uitgerangeerde CIA-agent die wraak neemt door strategisch uit de school te klappen. Ook met Glenda Jackson. Morgen, SBS6, 13.30-15.20u., met reclame.

The Champ (Franco Zeffirelli, 1979, VS). Huilerige remake van klassieke smartlap uit 1931, over een mislukte bokser die door zijn zoontje tot een come-back wordt aangezet. Ricky Schroder speelt de rol van Jackie Cooper, John Voight is de bokser en Faye Dunaway de weggelopen moeder. Morgen, BBC2, 14.20-16.20u.