Selectie Muziek

Passies

De Matthäus Passion van J.S. Bach wordt 30 maart 19u30 uitgevoerd door Toonkunst Gouda en het Randstedelijk Begeleidingsorkest o.l.v. Leo Rijkaart in de Sint Janskerk in Gouda, waar een aantal van de beroemde glas-in-loodramen, de `Goudse Glazen', zal worden verlicht.

Zettingen van het Stabat Mater door Palestrina, Pergolesi en Fiocco worden uitgevoerd door solisten, het Collegium Instrumentale Brugense en de Capella Brugensis o.l.v. Patrick Peire. 30, 31 maart 20u30; 1 april 14u St. Petruskerk Oirschot.

De C.O.V. Amsterdam Noord en het Nederlands Promenade Orkest geven 1 april 13u30 in het Amsterdamse Concertgebouw een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach.

De Matthäus Passion van J.S. Bach wordt uitgevoerd door het Oost-Nederlands Kamerkoor uit Doetinchem, Musica Vocale uit Wageningen en een `authentiek' orkest olv Rob Vermeulen. 1 april 13u30 Catharinakerk Doetinchem; 8 april 14u Johannes de Doperkerk Wageningen.

Instrumentale passiemuziek van Haydn, Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, wordt 1 april 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw uitgevoerd door de pianist Willem Brons. Verder op het programma: de Sonate in c op 111 van Beethoven.

Het Holland Boys Choir en het Netherlands Bach Collegium o.l.v. Pieter Jan Leusink gaat op tournee met de Matthäus Passion van J.S. Bach. 5 april 19u Grote Kerk Elburg; 7 april 18u30 St. Jacobskerk Den Bosch; 12 april 19u30 Concertgebouw Amsterdam.

Davidovitsj

De Russisch-Amerikaanse pianiste Bella Davidovitsj geeft 1 april 20u15 in de serie Meesterpianisten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een recital met muziek van Mozart, Mendelssohn, Prokofjev, Sjostakowitsj en Albéniz.

Films met Muziek

De organist Charles Janko begeleidt van 2 t/m 27 april voorstellingen van vier zwijgende films uit de jaren '20 (De man met de camera van Vertov, La chute de la maison Usher van Epstein, A Page of Madness van Kinugasa en La passion de Jeanne d'Arc van Dreyer) in acht kerken: Oude Kerk Amsterdam; L'Église Wallonne Den Haag; Janskerk Utrecht; Martinikerk Groningen; Laurenskerk Rotterdam de Kathedrale basiliek St. Bavo Haarlem; St. Janskerk Maastricht; Stevenskerk Nijmegen. Inl 030-2312216 en www.hoogt.nl/films-in-kerken.htm.

No can do

De muziek van drummer Arend Niks en saxofonist Frans Vermeerssen laat zich niet makkelijk in een hokje vangen. Met hun kwartet No can do begeven zij zich in het ondefinieerbare gebied tussen jazz, rock, improvisatie en Afrikaanse volksmuziek. Anders dan de bandnaam doet vermoeden is er geen grens aan de mogelijkheden. No can do is te op 28 mrt te beluisteren in het Rotterdamse Popular.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Henk Meutgeert leidt de bigband met de lelijkste naam en het grootste prestige in Nederland. Iedere week nodigt hij gasten uit om samen met zijn orkest in het BIMhuis te spelen, maar nooit eerder viel die eer ten beurt aan een Hammondorganist. Carlo d'Wys, die geldt als uitvinder van de Organbeats en een van de beste hedendaagse Hammondbespelers, heeft op 1 april (21u) de primeur.

Motel MozaÏque

Culturele hoofdstad Rotterdam belooft een zwoele mix van pop, dance, beeldende kunst en theater. De echte liefhebbers kunnen letterlijk in kunstwerken blijven slapen. Optredens van onder meer Zita Swoon, Green Velvet, Michel de Hey, Turin Brakes (30 mrt) en Red Snapper, Kosheen, Etiènne de Crécy, Mauro en Ronald Molendijk (31 mrt) in Nighttown, TENT en Schouwburg, Rotterdam.

Johan

Terugkeer van een Hollandse liedjesrockband, in nieuwe bezetting met de cd Pergola. 4 april (21u30) Melkweg, Amsterdam.