Selectie Galerie

Eelco Brand

Hij omschrijft zichzelf als een filmer die verknocht is aan verf. Eelco Brand streeft ernaar schilderijen te maken die zo weinig mogelijk met schilderkunst te maken hebben. De kunstenaar ontwerpt zijn beelden op de computer en werkt ze vervolgens uit op doek. Maar ondanks de transformatie van digitaal beeld naar verf blijven zijn werken een koel en afstandelijk karakter houden. Sinds kort maakt Brand ook 3D computeranimaties die hij presenteert als `bewegende schilderijen'. T/m 21 april in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Daniela Steinfeld

Op de foto's van de Duitse kunstenaar Daniela Steinfeld spelen vreemde wezens met bochels, bulten en groteske uitstulpingen de hoofdrol. Ze ontwerpt hiervoor speciale kleding, gemaakt van panties en piepschuim. Tijdens korte performances kruipt Steinfeld in haar zogenaamde `molochenkostuums' en legt zichzelf met de zelfontspanner in verschillende gedaantes vast. T/m 21 april in Galerie Vous etes ici, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Pig City

Kan een varkensflat mond- en klauwzeer helpen voorkomen? Het architectenbureau MVRDV wil varkens efficiënt in gestapelde behuizingen vestigen, waardoor de dieren het beter hebben, het vlees smakelijker wordt, er geen veetransport meer nodig is, ziektes worden uitgebannen en Nederland meer ruimte krijgt. MVRDVs film Pig City gaat op 30 maart in premiere bij Stroom in Den Haag. Tevens wordt in Stroom een video vertoond over het succesvolle Nederlandse paviljoen op de Expo 2000 in Hannover, waarin MVRDV onderzoek deed naar de mogelijkheid om landschappen te stapelen. Tot en met 16 juni, Spui 193-195, Den Haag. Di t/m za 12-17u.

Marijke van Warmerdam

De afgelopen jaren waren de werken van Marijke van Warmerdam (1959), een van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars van dit moment, voornamelijk in het buitenland te zien. Nu exposeert ze voor het eerst weer op Hollandse bodem. In Galerie Van Gelder toont Van Warmerdam recente fotowerken van een berglandschap en laat ze een nieuwe film zien. Ook bouwde ze een vijver in de galerieruimte, waarin drijvende vuilniszakken een soort dans lijken op te voeren. T/m 14 april, Planciusstraat 9A, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30.

En verder

Foto's van Jitka Hanzlova t/m 21 april bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; foto's van Marijke van Warmerdam t/m 14 april in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; schilderijen van Houcine Bouchiba t/m 14 april in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; tekeningen van Janpeter Muilwijk en schilderijen van Elka Oudenampsen t/m 7 april in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam; schilderijen van Took Teeken t/m 29 april in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; schilderijen van Jaap Hillenius t/m 28 april in Galerie Blom, Johan de Wittstraat 43, Dordrecht; foto's van Risk Hazekamp t/m 15 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.