Schouten: Landmacht zakt door zijn hoeven

Het gevaar dreigt dat de Koninklijke Landmacht binnen vijf jaar ,,door zijn hoeven zakt'' als er geen oplossing komt voor het structureel tekort aan militairen.

Dit heeft de vertrekkende bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal Schouten, gisteren in het televisieprogramma NOVA verklaard. Volgens Schouten, die op 6 april wordt opgevolgd door luitenant-generaal Van Baal, beloopt het tekort aan manschappen thans zo'n 3.000 man. Het is voor het eerst dat een topmilitair in het openbaar waarschuwt voor de mogelijk verreikende gevolgen van een personeelstekort.

Ook staatssecretaris Van Hoof (Defensie) heeft er tegenover de Tweede Kamer de afgelopen maanden na publicaties in de media over problemen bij de werving geen geheim van gemaakt dat dit een bron van grote zorg op het departement is. Uit onderzoek van deze krant bleek vorig najaar dat Defensie gemiddeld slechts driekwart van alle vacatures weet te vervullen.

Een belangrijke oorzaak van de personeelsproblemen vormt de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Een woordvoerder van Defensie zei vanmorgen in dit verband dat ,,we natuurlijk ons stinkende best moeten doen om ons op de arbeidsmarkt te profileren''.

Voor de werving van nieuwe militairen heeft Defensie dit jaar veertig miljoen gulden ter beschikking. Een aanzienlijk deel hiervan wordt gespendeerd aan televisiespotjes. Schouten riep de militairen van de landmacht op om ,,in de discotheek twee vriendjes ervan te overtuigen dat de landmacht een perfecte organisatie is.''

Het Tweede Kamerlid Van `t Riet (D66) zag in de uitspraken van Schouten aanleiding om Van Hoof om een brief te vragen over de problemen. ,,Dit is ernstig, de problemen zijn veel groter dan gedacht'', aldus Van `t Riet. Haar VVD-collega Van den Doel was het hiermee niet eens. Volgens hem waren de problemen al bekend. Hij kondigde wel aan dat de VVD-fractie in mei voorstellen zal doen voor maatregelen om het personeelstekort terug te dringen.