Portugal in tien sterke minuten naar gelijkspel

Het Nederlands elftal verspeelde gisteravond in de slotfase van het WK-kwalificatieduel tegen Portugal een 2-0 voorsprong en moest genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel.

Oranje kreeg de enthousiaste aanhang in Estádio das Antas, waar nog nooit een Nederlandse ploeg heeft gewonnen, al snel stil. In de elfde minuut verzuimde Overmars Nederland op voorsprong te brengen. De openingstreffer kwam in de achttiende minuut, uit een strafschop. Na een geniale dieptepass van Frank de Boer stond Hasselbaink plotseling vrij voor de Portugese doelman Quim. Hij probeerde hem te passeren en werd licht geraakt. Hasselbaink nam de strafschop zelf. Via de binnenkant van de paal ging de bal aan de andere kant van het doel in het net. Tien minuten later liet Hasselbaink na een combinatie met Kluivert de kans op 2-0 liggen.

Portugal speelde matig in de eerste helft. Alleen Figo en Rui Costa acteerden op hun niveau. Stam, Cocu en Reiziger kregen alle geel na overtredingen op Figo. Ook Davids zou van arbiter Meier een gele kaart ontvangen en is net als Reiziger voor de volgende interland tegen Cyprus (25 april) geschorst. Na rust ontsnapte Davids na een serie harde overtredingen aan een rode kaart.

Kort na rust vergrootte Oranje de marge. Overmars, die op de linkerflank regelmatig op snelheid langs Secretário glipte, haalde de achterlijn en trok perfect voor op Kluivert die de bal strak in de hoek schoot. Vijf minuten later knalde Couto van dichtbij over het doel van Van der Sar nadat Litos had doorgekopt. In het laatste kwartier kwam Nederland wat meer onder druk te staan. Toch werd nog regelmatig de aanval gezocht.

Zeven minuten voor het einde liet Cocu zich passeren door invaller Capucho. De speler van FC Porto schoof de bal voor de voeten van de aanstormende Pauleta die via de handen van Van der Sar het eerste Portugese doelpunt aantekende. ,,Een beauty'', zou Van Gaal later zeggen. Kluivert kwam met een kopbal nog dicht bij 1-3. Maar Oranje was de overwinning niet gegund. In de laatste minuut van de extra tijd liep Frank de Boer in het zestien metergebied tegen Pauleta op en arbiter Meier aarzelde niet. De vijftigduizend toeschouwers in Estádio das Antas riepen luidkeels ,,Figo, Figo, Figo.'' De duurste speler van de wereld schoot de strafschop onberispelijk in (2-2).