Piek in overvallen winkels Amsterdam

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben georganiseerde bendes in Amsterdam dertig supermarkten, drogisterijen en slijterijen overvallen. Het is een recordaantal. Er is sprake van een ,,hausse'', zegt adjunct-directeur R. Roorda van de brancheorganisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Hij registreert de overvallen dagelijks en geeft ze door aan de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI).

In alle gevallen hebben de daders een mes of pistool op zak en een bivakmuts op het hoofd. Soms nemen ze niet meer dan 700 gulden mee. Het personeel houdt er vaak een trauma aan over. Bij een vestiging van Komart Supermarkten, die dit jaar al twee keer is overvallen, zijn alle vaste medewerkers ziek. Vier volgen een `trauma-programma' bij het Academisch Medisch Centrum.

Als de overvallen in dit tempo doorzetten, heeft Amsterdam te maken met 120 overvallen op supermarkten in één jaar, tegen 225 in het hele land vorig jaar. Vanochtend werd bekend dat de Amsterdamse politie twee mannen (20 en 21 jaar) heeft gearresteerd, die 15 overvallen hebben bekend. Hun laatste overval was die op een Dirk van den Broek vrijdagavond. ,,Het is heel belangrijk dat ze gepakt zijn want als de daders denken dat ze niet gepakt worden, dan blijven ze bezig'', zegt Dirk van den Broek, een van de directieleden van de gelijknamige keten.

Een aantal supermarktorganisaties met winkels in Amsterdam – Vomar, Komart, Albert Heijn en Dirk – heeft zich onlangs georganiseerd en druk uitgeoefend op de politie om er iets tegen te doen. De zogeheten `pakkans' was in Amsterdam toe nu toe maar 30 procent, zegt Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelen. ,,Dat is te laag, dat schrikt niet af.''

Speciaal voor Amsterdam, waar het probleem groter is dan in andere grote steden, houdt het CBL dagelijks het aantal overvallen bij.

'Te weinig preventie'

Supermarkten hebben de afgelopen tien jaar geïnvesteerd in preventie. Ze hebben bewakers over de vloer, er hangen camera's en ze beperken de hoeveelheid contant geld in de kassa. Daardoor moet een overval oninteressant worden voor daders. Maar sommige daders eisen dat de kluis wordt opengemaakt, wat een kwartier duurt. Volgens FNV Bondgenoten schiet de beveiliging bij sommige supermarktketens te kort. ,,In Amsterdam doen de meeste ketens al veel maar elders niet. Ik kan niet zeggen wie want dan staan de overvallers in de rij'', zegt FNV-bestuurder Willem Noordman. Ze zouden meer trainingen kunnen geven, ook aan losse medewerkers. ,,Dat helpt bij verwerking van het trauma en het onthouden van een signalement.''

    • Frederiek Weeda